Radnicima Zastava oružja danas će biti isplaćena plata 1Foto: Z. S. M

Radnici fabrike Zastava oružje, ipak će, prema saznanjima Štrajkačkog odbora, danas primiti akontaciju decembarske zarade, čime su se, kažu u sindikatu, stekli uslovi da sve dalje aktivnosti budu odložene za 9. januar, kada će se 2.400 radnika ove fabrike vratiti na posao.

Iako će biti isplaćen prvi deo zarade, problemi u ovoj fabrici ostaju isti, jer Nadzorni odbor još uvek nije postavio generalnog direktora ili zakonskog zastupnika koji bi imao ovlašćenja da potpisuje zvanična dokumenta.

U saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje se navodi da je fabrika još uvek bez generalnog direktora, iako je prošlo već 15 dana od kada je Nadzorni odbor, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Statutom preduzeća, bio u obavezi da ga postavi.

Sindikat traži hitno postavljenje generalnog direktora i smenu Nadzornog odbora, kojim već šest godina predsedava pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović, zbog nezakonitog postupanja na štetu fabrike i zaposlenih.

– Neprimereno i skandalozno ponašanje predsednika Nadzornog odbora događa se u godini kada fabrika Zastava oružje obeležava 170 godina postojanja, navodi se u saopštenju, koje je potpisao predsednik Sindikalne organizacije Dragan Ilić.

On je istakao da su o nezakonitim događajima u fabrici obavešteni ministar odbrane, premijerka Ana Brnbić i predsednik Aleksandar Vučić, koji se za sada nisu oglašavali tim povodom.

Sindikat navodi da će javnost i zaposleni biti obavešteni o daljim aktivnostima koje će Štrajkački odbor preduzeti u cilju normalizovanja stanja u fabrici.

Da podsetimo, radnici su 29. decembra u krugu fabrike održali jednočasovni štrajk upozorenja, zbog, kako su naveli, nezakonitog postupanja Nadzornog odbora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari