Radosavljević: Vučić je dao Makronu ponudu koja se ne odbija, a koja se tiče izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ponudu koja se ne odbija, a koja se tiče izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji.

Radosavljević je agenciji Beta kazao da je Vučić ponudio Makronu gradnju nuklearnih postrojenja, iako o tome ne postoji odluka Vlade Srbije.

Dodao je da se postavlja pitanje da li je ta ponuda dobra za Srbiju.

„U Srbiji je na snazi moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana. U srpskoj vladi trenutno ne postoji nijedan stručnjak koji se razume u nuklearnu energiju, a ni u javnosti se nije vodila stručna diskusija o izgradnji nuklearnih elektrana. Po našoj energetskoj strategiji planirano je da Srbija u narednih 30 godina dobija struju iz uglja. Umesto da pravimo struju iz hidroenergije, gde imamo ogromne potencijale, naša vlast svaštari sa planovima o izgradnji nuklearki. Čini mi se da je ta priča izvučena iz rukava, ‘pošli smo u Francusku, pa hajde da im ponudimo nuklearku'“, kazao je Radosavljević.

Ocenio je da bi za Srbiju bilo dobro da narednih godina uđe u projekat izgradnje nuklearne elektrane, ali da bi oko takvog projekta morala da postoji saglasnost i jasna strategija.

„Trebalo bi da se preciziraju rokovi, s kim bismo gradili nuklearku i s kojim novcem. Ako smo ozbiljni u nameri da gradimo nuklearku morali bi prethodno da na unutrašnjem planu sprovedemo diskusiju i da napravimo plan, a ne da kao i u deceniji za nama sve radimo stihijski. Dugoročno planiranje energetske bezbednosti je prioritet svake ozbiljne zemlje“, rekao je Radosavljević.

Naveo je da Srbija nema novca za gradnju nuklearke i da bi morala da se zaduži.

„Izgradnja nuklearke u Mađarskoj od dva puta po 1.200 gigavata koštaće 12,5 milijardi evra. Srbija nema toliki novac i podrazumeva se da bi morala da se zaduži, ali s obzirom na sadašnji bruto društveni proizvod nisam siguran da je u stanju“, istakao je Radosavljević.

Tokom posete srpske delegacije Francuskoj potpisan je Memorandum s Elektroprivredom te zemlje koji predviđa strateško partnerstvo u razvoju nuklearnog civilnog programa u Srbiji, kao i mogućnost gradnje hidrocentrale u Srbiji.

Ukoliko bi Srbija odlučila da gradi nuklearni reaktor, prema proceni stručnjaka to bi koštalo između 10 i 15 milijardi evra za kapacitet od 1.500 ili 1.600 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari