Vučić: Struja iz nuklearne centrale bi bila "spas" za Srbiju 1Foto: Pixabay/Distel2610 (Ilustracija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Parizu izjavio da bi se Srbija u snabdevanju strujom „spasla“ ako bi do 2035. godine uspela da napravi nuklearni reaktor čime bi obezbedila stabilno snabdevanje strujom.

Vučić je to rekao posle potpisivanja Memorandum Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o razumevanju za „uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije“ i naveo da Francuska ima 56 nukleranih reaktora i da će uskoro uključiti i 57.

„Moramo da radimo na korišćenju nuklearne energije jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da to traje najmanje 10 godina. Da sve završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasli za sve što donosi i veštačka inteligencija i elektrifikacija mreže“ – kazao je Vučić.

On je to rekao članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog 2023. u Beogradu, koje je deo Evropskog nuklearnog društva koje se bavi razvojem nuklearne nauke i tehnologije.

Vučić je izjavio da su članovi Srpskog nuklearnog društva spremni „da znanjem pomognu inicijativu države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju“ i da su „mladi članovi tog društva Lidija Gajinović, Bogdan Stepanović i Luka Stančev oduševljeni tom inicijativom“.

Srpsko nuklearno društvo na čelu s profesorkom Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu Koviljkom Stanković bavi se upoznavanjem javnosti sa prednostima mirnodopskih primena nuklearne energije u šta želi da uključi preduzeća, ustanove i pojedince.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari