Rast BDP-a pogurala niska prošlogodišnja proizvodnja

Građevinarstvo i poljoprivreda podstakli privredu, sledi usporavanje

Ostavite komentar


  1. Svaka vam čast ko je ovo izlupao. Pa ne može niska proitvodnja od prošle godine da pogura rast BDP. Samo rezultati aktivne ekonomske politike to mogu.

    1. Poštovani Lazare, očigledno je da Vama nije dovoljno poznata razlika između relativnih i apsolutnih brojeva. Naime, kada se porast BDP u jednom periodu izražava u relativnim brojevima onda je vrlo važno koliki je bio BDP u predhodnom periodu u odnosu na koji se i računa porast BDP. Imajući u vidu kakav nam je bio BDP u predhodnom periodu, u našem slučaju je to prva polovina 2017. za očekivati je bilo da će porast BDP u prvoj polovini 2018. biti takav kakav i jeste, oko 5%. Tačne su i izjave nadležnih da je taj procenat rasta BDP jedan od najvećih u Evropi, ali to je kako bi se reklo »jedna strana medalje«. Druga strana medalje je »vidljiva« kada se izračuna BDP po glavi stanovnika i tu smo na žalost u Evropi treći od pozadi, jer manji BDP po glavi stanovnika od nas imaju samo Makedonija i Albanija. Dakle, očigledno je da nadležni javnosti u Srbiji rast BDP prikazuju kao posledicu svoje aktivne ekonomske politike izbegavajući da daju odgovor, a zašto onda imamo tako mali BDP po glavi stanovnika, jedan od najmanjih u našem okruženju

  2. DA LI JE TO BAŠ TAKO?

    Kao parametar za praćenje ekonomske snage jedne zemlje služi BDP. BDP u Belgiji u 2017. godini bio je 47.000 $/stanovniku i porast je 1,7%, u Luksemburgu, koji ima 600.000 stanovnika, imao BDP u 2017. 110.000 $/stanovniku i porast je 3,4%. Srbija imala je porast BDP za 1,9% i iznosi 6.234,40 $/stanovniku. Po relativnom pokazatelju Srbija po porastu BDP u drugom kvartalu 2018. godini od 4,8% deli drugo mesto iza Poljske. Ako se uporedi, da bi stigli Belgiju po BDP nama treba porast od 7,54 puta ili 754%. BDP u Srbiji, a sa porastom od 4,8% u apsolutnom iznosu je 6.534 $/stanovniku (broj stanovnika 7.020.858). Po procentualnom porastu BDP, Srbija je u vrhu Evrope, a po apsolutnoj vrednosti, ono što stvarno je na raspolaganju, je na dnu Evrope, a prosečna neto plata u junu 2018. godine je 49 226 дин, 417 евра i prosečna penzija 24.980 dinara, 211 evra, i samo smo ispred Albanije i Makedonije. O povećanju penzije, kao papagaji, političari se utrkuju već devet meseci, a o otimačini penzije i vraćanje otetog ni reči. Niko nije zabranio da se narod zamajava nelogičnostima.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.