Raste uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u EU 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Uvoz tečnog prirodnog gasa u Evropsku uniju iz Rusije prošle godine bio je najveći u najmanje tri godine, uprkos padu uvoza gasa iz Rusije za 80 odsto, godinu dana nakon početka rata u Ukrajini.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije EU, koja se u velikoj meri oslanjala na ruska fosilna goriva, zabranila je uvoz ruskog uglja u avgustu 2022., nakon čega su usledile zabrane uvoza nafte morem u decembru 2022. i naftnih derivata u februaru 2023. godine.

„EU nije uvela pune sankcije ruskom gasu, tako da oko osam odsto uvoza gasa u EU i dalje dolazi iz Rusije“, rekao je za tursku agenciju Anadolu Julian Popov, član spoljnopolitičkog odbora u Savetu Evrope.

Procenjuje se da je Rusija zarađivala oko 560 miliona evra dnevno od izvoza fosilnih goriva u mesecu do godišnjice invazije na Ukrajinu, što je smanjenje od 50 odsto u odnosu na maksimum od 1,13 milijardi evra dnevno u martu 2022, izračunao je Centar za istraživanje čiste energije i zraka (CREA).

Dnevni uvoz fosilnih goriva u EU iz Rusije i dalje je u vrednosti od 100 miliona evra, pri čemu gas iz gasovoda iznosi 30 miliona dolara, sirova nafta iznosi 30 miliona dolara, naftni proizvodi 30 miliona dolara i tečni prirodni gas 10 miliona dolara. Prema CREA, EU ostaje drugi najveći klijent Rusije nakon Kine. Uvoz tečnog prirodnog gasa u EU iz Rusije u 2022. godini porastao je za 35 odsto u odnosu na 2021. Ruski izvoz tečnog prirodnog gasa u EU trenutno se ne suočava sa sankcijama ili padom obima. U 2022., EU uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije dostigao je trogodišnji maksimum od 19,2 milijarde kubnih metara i porastao je za 31 odsto, odnosno 35 odsto u odnosu na obim iz 2020. i 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari