Rastu cene njiva u srednjem Banatu: Hektar i preko 10.000 evra, kupaca ima, ali ne i prodavaca 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Cene poljoprivrednog zemljišta u Banatu rastu, što je rezultat mnogo manje ponude od tražnje.

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda za poslednji kvartal prošle godine, u srednjem Banatu u proseku je za hektar plaćano 7. 550 evra, a najveća postignuta cena je 16 500 evra.

– Vest je kad se neka njiva proda, jer je u ponudi poljoprivrednog zemljišta jako malo. Na tržištu se u nekoliko poslednjih godina pojavila zemlja koju su naslednici dobili u postupku restitucije. Ali, i to je gotovo. Ko je hteo da proda, taj je prodao. Zemlje nema i zato je cena hektara visoka a može biti samo viša. U poslednje vreme, mi kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje, primećujemo da zemlju sve više kupuju oni kojima to nije osnovni posao. Zemlja je dobra investicija, a postoje ljudi koji imaju para i smatraju da je dobro uložiti u hektare – kaže Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina, i dodaje da u zrenjaninskom ataru hektar ide i preko 10.000 evra.

U takozvanoj slobodnoj prodaji, jedva da se koji hektar oranica i nudi.

-I u melenačkom ataru zemlja je sve skuplja. Sada hektar, ako se u ponudi i nađe, dostiže cenu od 7. 000 evra. To je jako visoka cena, jer ako će neko tu da nešto seje, investicija će mu se vratiti za 10 do 12 godina. Tako da su očigledno drugi motivi u pitanju, ulaganje za budućnost, na primer. No, te visoke cene prave problem onima koji se poljoprivredom bave – kaže Ivan Urošević, koji zemlju obrađuje u melenačkom ataru.

Poljoprivredno zemljište se u slobodnoj prodaji retko nađe. Zato ga prodaju javni izvršitelji, banke, poverioci. Na sajtovima na kojima se prodaju nekretnine su u problemu, oglasa za prodaju poljoprivrednog zemljišta ima, ali bez naznačene cene.

Kad su uzimali kredite od banaka ili fondova, poljoprivrednici su najčešće pod hipoteku stavljali zemlju. Kad su krediti stignu na naplatu, aktiviraju se hipoteke i založbe, pa se u rešenjima o izvršenju vrlo često prodaje obradivo zemljište.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari