Rekordan sunovrat akcija Tesle: Kompanija sada vredi malo manje nego Folksvagen, Tojota, BMW, Ford, Hjundai i Dženeral motors zajedno 1Foto: M. O.

Ovih dana po prvi put od početka 2021. godine kombinovana tržišna vrednost Folksvagena, Tojote, Hjundajia, Dženeral motorsa, Forda i BMW-a je prevazišla tržišnu vrednost Tesle.

To se desilo nakon što je cena akcije najvećeg proizvođača električnih automobila na svetu od početka godine izgubila 70 odsto, a od 60 odsto od septembra. Tržišna kapitalizacija Tesle pala je na 400 milijardi dolara, vrednost s kraja 2020. godine.

Najveća vrednost ove kompanije iznosila je više od 1.150 milijardi dolara krajem 2021. godine.

Samo u decembru je do sada vrednost Tesle pala za oko 36 odsto, na današnjih 125,35 dolara po akciji i to je najveći mesečni pad vrednosti Teslinih akcija od kada je na berzi.

Neki investicioni sajtovi već preporučuju kupovinu akcija Tesle na ovoj ceni, a cenu od 100 dolara ocenjuju kao poklon.

Ilon Mask, osnivač, najveći akcionar i generalni direktor Tesle reagovao je na jučerašnji pad vrednosti svoje kompanije od osam odsto objavom da više neće prodavati akcije Tesle. Tržište je odgovorilo momentalno rastom cene Teslinih akcija za oko dva odsto.

Inače, Mask je od početka godine prodao akcije Tesle u vrednosti od 40 milijardi dolara uglavnom kako bi finansirao preuzimanje Tvitera.

Na pad vrednosti akcija ove kompanije koja je vratila američku autoindustriju na globalnu scenu na velika vrata uticali su prema mišljenju analitičara usporavanje tražnje za električnim automobilima i haotično preuzimanje Tvitera od strane Maska praćeno aferama.

Na tražnju za automobilima uticaj ima rast kamatnih stopa i usporavanje ekonomske aktivnosti.

S druge strane mnogi na tržištu kapitala i investitori u Teslu su postavili pitanje koliko je Tviter okupirao Maskovog vremena i pažnje i kako to utiče na vođenje Tesle.

Nakon preuzimanja Tvitera, Mask je objavio recimo da će programeri Tesle pogledati softverski kod Tvitera što je opet uzbunilo akcionare Tesle.

Možda je i zbog ovog Mask pre nekoliko dana objavio anketu na Tviteru da li da ostane na čelu ove društvene mreže obavezujući se da će poslušati tviteraše.

Javnost je glasala protiv Maska na čelu Tvitera, a on je obećao da se sklanja čim nađe nekog da ga zameni.

U oktobru je Tesla saopštila da neće ispuniti ciljeve vezane za prodaju i isporuke automobila što je takođe uticalo na vrednost akcija.

Tesla je ponudio i svojim američkim kupcima popust od 7.500 dolara za kupovinu Modela 3 i Modela Y pre Nove godine tako iskoristivši deo zakona za smanjenje inflacije prema kom će država sledeće godine davati kredit od 7.500 dolara po električnom vozilu.

A čak i kada vrednost akcija Tesle pada neko zarađuje. Kako se procenjuje investitori koji su se kladili na pad vrednosti Tesle (šort seling) ove godine ostvarili su profit od 11,5 milijardi dolara. Ove godine 19,6 milijardi dolara bilo je uloženo u pad vrednosti Tesle.

Ali teško da se mogu nazvati uspešnim oni koji već godinama „jure“ pad akcija ove kompanije, Prošle godine izgubili su 10,3 milijarde dolara, a u 2020. godini kada je vrednost akcija Tesle skočila 743 odsto, šortseleri su izgubili čak 40,7 milijardi dolara.

Činjenica da je Tesla do pre koju godinu više zarađivala od prodaje poreskih olakšica za karbonske emisije drugim proizvođačima automobila nego od prodaje samih automobila uticalo je na to da mnogi investitori sumnjaju u poslovni model Tesle i da ulažu u njegov pad.

Tesla je druga akcija na berzi, odmah iza Epla, po visini uloženih para u pad vrednosti akcija.

Pad vrednosti Tesle uticao je i na smanjenje bogatstva samog Maska i to za skoro neverovatnih 100 milijardi dolara, pa ga je u jednom trenutku početkom decembra na listi najbogatijih ljudi na svetu pretekao Bernar Arno, vlasnik LVMH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari