Rekovac: Zabrana iskopavanja litijuma čeka novi Prostorni plan 1Foto: neko brine za Levač

Prošlo je osam meseci od kada je Skupština opštine Rekovac jednoglasno usvojila Zaključak o izmenama i dopunama Prostornog plana koji bi trebalo da zabrani iskopavanje litijuma i bora na teritoriji ove opštine.

Od tada do danas nije urađeno ništa, a meštani Rekovca su čuli najave da se spremaju nova istraživanja.

Zbog toga od čelnika Opštine zahtevaju da se organizuje sednica po hitnom postupku na kojoj bi bio podnet detaljan izveštaj svih radnji koje su od datuma donošenja Zaključka do datuma podnošenja izveštaja preduzete na njegovom sprovođenju.

Takođe, insistiraju da dobiju i jasna obrazloženja zašto pojedine radnje navedene u Zaključku nisu preduzete.

Ovi zahtevi prosleđeni su opštinskim funkcionerima na sastanku koji je sa privrednicima iz Rekovca i predstavnicima neformalnog udruženja Neko brine za Levač organizovao Zoran Radojičić, predsednik Saveta za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Na tom sastanku Rekovčanima je predočeno da u budžetu nema para za izradu novog Prostornog plana, da su rezerve iz prošle godine potrošene u druge svrhe, a da ovogodišnjim budžetom sredstva nisu planirana.

Ideja koju su predstavnici Opštine istakli je da se izvrši rebalans budžeta u avgustu kojim bi se obezbedila sredstva za izradu novog Plana, koji zabranjuje istraživanje i kopanje ruda.

Međutim, u neformalnom udruženju Neko brine za Levač ističu da je opština izgubila silno vreme i da je trebalo, ako zaista hoće da zaštite Levač, da preduzmu sve korake koji su mogli prema nadležnim institucijama.

– Prošlo je osam meseci, ne možemo sada bezrezervno da im verujemo da će učiniti ono što su pričali i to u predizbornoj kampanji. Skupšina je jednoglasno usvojila Zaključak, ali se sada vidi da je to samo bilo deklarativno. Ako su zaista želeli da zabrane istraživanja, imali su i dobar alibi, jer je mnogo ljudi potpisalo lokalnu peticiju, a i svi privrednici su bili jednoglasno protiv iskopavanja, istakla je Marica Živanović Poljo, iz udruženja Neko brine za Levač.

Ona je dodala da su svi razlozi zbog kojih dokument nije usvojen proceduralne prirode.

– Prvo nisu imali formiranu komisiju za prostorne planove, što svaka opština mora da ima. Kad su je napravili, nije bilo novca u budžetu, pa će tek u avgustu da ga namene u te svrhe. Ne znam kako da shvatim ova odlaganja, da li su jednostvno nespodobni ili su namerno razvlačili proceduru da se izgubi sve ovo vreme.

Udruženi privrednici Levča su sličnog stava, pa su u dopisu koji su dostavili Danasu istakli, da su nekoliko puta predočili opštinskom rukovodstvu da postoje pravne manjkavosti u donetim istražnim dozvolama, koje idu u korist Rekovčanima.

One se odnose na ukupno odobrenu istražnu površinu i način izvršavanja geoloških istražnih radnji na kategorijama poljoprivrednog zemljišta gde to nije dozvoljeno.

Zbog toga traže od Skupštine opštine Rekovac da u najhitnijem roku zahteva od Ministarstva rudarstva i energetike ukidanje svih postojećih istražnih dozvola i da obaveste Ministarstvo da su izmene Prostornog plana u toku i da one remete produženju postojećih dozvola i izdavanju novih.

– Ne želio da verujemo da je tadašnja podrška svih odborničkih grupa pri donošenju Zaključka data u cilju smirivanja političke situacije i kupovine vremena. Zato i pozivamo sve odborničke grupe da hitno sazovu sednicu Skupštine opštine. Zaklanjanje i skrivanje iza nečinjenja neće nikoga abolirati od moralne i istorijske odgovornosti, ako nam se dogodi devastiranje Levča koje bi dovelo do masovnog iseljavanja stanovništa i prestanka poljoprivrednih aktivnosti, ističu privrednici.

I pored ovog apela Levčana u opštinskom rukovodstvu ostali su nemi.

Nisu želeli ni da daju izjavu za Danas, pod izgovorom da je predsednik opštine Aleksanadar Đorđević na odmoru.

Niko iz skupštinskih odbora nije želeo ni da nam potvrdi da li se u Rekovcu planiraju nova istraživanja, kako su meštani čuli, već su nas uputili da pošaljemo Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Za to vreme advokati kompanije Balkan Istraživanja doo ne miruju, pa preko svojih advokata potražuju po 140.000 evra od nekoliko meštana sela Dragovo, koji su prošle godine učestvovali u blokadi puta i onemogućili bušenje na jednoj lokaciji, o čemu je Danas već pisao.

Meštani su, naime, dobili opomene pred utuženje jer su onemogućili bušenje, pa je kompanija finansijski oštećena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari