Resalta - partner Kragujevca, u grupi povlašćenih firmi bliskih Orbanu, Vučiću i Ani Brnabić 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Glasovima odborničke većine, predvođene Srpskom naprednom strankom, kragujevački gradski parlament danas je odobrio pokretanje postupka uspostavljanja javno-privatnog partnersta, prvog poslovnog aranžmana te vrste u šumadijskoj prestonici, između grada Kragujevca i kompanije Resalta iz Beograda.

Reč je o realizaciji projekta vezanog za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca. Beogradska Resalta, inače, u vlasništvu je, prenose mediji, istoimene slovenačke firme koju je u Sloveniji osnovao američki biznismen Mark Krendal, a koji je svojevremeno bio poslodavac srpskoj premijerki Ani Brnabić.

Projekat, kako je danas objašnjeno, podrazumeva rekonstrukciju i racionalizaciju sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju efikasnijih LED svetiljki.

Predviđeno je da se LED svetiljkama u Kragujevcu zameni blizu 25.000 svetiljki, čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska, i čija potrošnja električne energije godišnje iznosi oko 117 miliona dinara, bez PDV-a.

Rekonstrukcijom i racionalizacjom sistema javne rasvete, očekuje se, tvrde nadležni u kragujevačkoj gradskoj upravi, povećane energetske efikasnosti od 72 odsto.

Gde premijerka, tu i Resalta

Predstavnici opozicije u Skupštini grada ocenili su danas da je u ponudi za poboljšanje energetske efikasnosti u Kragujevcu najspornija firma Resalta, koja se, kako je rečeno, povezuje sa premijerkom Anom Brnabić.

-To je kompanija koja je u vlasništvu čoveka koji je bivši poslodavac premijerke Ane Brnabić, koja je iz njegove kompanije prešla u Ministarstvo za državnu i lokanu samoupravu, pa u premijersku fotelju. Simptomatično je da gde god se Ana Brnabić pojavi, a bila je skoro i u Kragujevcu, tu dolazi i firma Resalta, konstatovano je na sednici kragujevačkog gradskog parlamenta.

Resalta - partner Kragujevca, u grupi povlašćenih firmi bliskih Orbanu, Vučiću i Ani Brnabić 2
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Juče odobreni projekat javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Resalta podrazumeva i rekosntr ukciju sistema proizvodnje toplotne energije u šest javnih objekata u Kragujevcu (pet osnovnih škola i jedno obdanište), čime, takodhje, treba da bude ostvare no značajnije povećanje energetske efikasnosti.

Optimalan period trajanja javno-privatnog partnerstva Kragujevca i Resalte je 15 godina. Visina investicije koja se očekuje od privatnog partnera za realizaciju predloženog projekta i ostvarenje navedenih rezultata iznosi oko 5,15 miliona evra za rekonstrukciju sistema javnog osvetljenja, 0,72 miliona evra za rekonstrukciju sistema proizvodnje toplotne energije i 0,16 miliona evra za sanaciju termičkog omotača, odnosno u zbiru 6,03 miliona evra.

Na prvi pogled, juče pokrenutom postupku prvog javno-privatnog partnerstva u Kragujevcu, koji decenijama unazad muku muči sa lošom, a skupom javnom rasvetom, ne bi moglo da se nađe manje.

Bolji poznavaoci ove problematike smatraju, doduše, da, inače prezaduženi centar Šumadije, rečenim partnerstvom preuzima dugoročno velike finasijske obaveze, s čime se u gradskoj upravi ne slažu. Ono što, međutim, na prvo javno-privatno partnersto zarad realizacije jednog značajnog javnog posla u Kragujevcu baca poveliku senku jeste istraistraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i mađarskog onlajn portala Direkt 36, kojim je ustanovljeno da je poslovni partner grada Kragujevca, beogradska kompanija Resalta, deo grupe mađarskih, slovenačkih i srpskih firmi koje su povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja premijera Mađarske Viktora Orbana, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te srpske premijerke Ane Brnabić.

Ta grupa grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi, od 2016, navodi se u rečenom istraživanju, dobila je u postupku javnih nabavki ugovore vrednosti više od 25 miliona evra za poslove obnavljanja javnog osvetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka.

-Vodeću ulogu u uvođenju LED osvetljenja u Mađarskoj imala je firma Elios Innovativ Zrt osnovana 2009. godine. Firmom su rukovodili Ištvan Tiborc, 32-godišnji suprug Orbanove najstarije ćerke Rahel i njegov prijatelj i poslovni partner Balint Erdei. Godinu dana kasnije firma je krenula sa poslom uvođenja LED osvetljenja u desetini gradova u Mađarskoj. Firma je otvorila svoj ogranak u Srbiji u decembru 2014. godine, samo nekoliko meseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sednicu Vlada, navodi se u istraživanju BIRN-a i portala Direkt 36.

Dodaje se da su otkrivene veze između Eliosa i firmi koje rade u Srbiji – Elios SRB, ESCO Elios, ENEF-Energetska efikasnost i firme U Light Kft, koja je otvorila ogranak u Srbiji. U poslove uvođenja LED osvetljenja sa ovom mrežom povezanih kompanija ušle su i Južna Bačka, Keep Light i Somborelektro, kao i Resalta, slovenačka firma čiji je (su)vlasnik investicioni fond na čijem je čelu (Mark Krendal – prim. Z.R.) nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

Model je prvi put isproban u Adi na severu Vojvodine kada je napravljen konzorcijum koji je učestvovao na tenderu jula 2016. godine. U sastav konzorcijuma ulaze Elios SRB, mađarski U Light, ENEF Energetska efikasnost, Energoinvest 023 i firma Održavanje i usluge, koja je u potpunom vlasništvu države. Drugi ponuđač je odbijen. Nakon Ade, ova mreža firmi potpisala je niz ugovora sa lokalnim samoupravama u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka. Partneri u ovim poslovima bile su i Energotehnika Južna Bačka, Keep Light, Elektromontaža Kraljevo, Somborelektro, Resalta i MEP Inženjering.

Vlasnik Energotehnike Južna Bačka je firma Maneks Dragoljuba Zbiljića, koji je bio žirant za bankarski kredit koji je SNS podigla za izbornu kampanju 2012. godine. Zbiljić je bio pod istragom za krivična dela koja se tiču utaje poreza u Novom Sadu i Kragujevcu. Tužilac u Novom Sadu odustao je od optužbe, dok suđenje u Kragujevcu još traje. Firma Keep Light, koja se priključila grupi septembra 2017. godine, postala je poznata u javnosti nakon skandala pretprošle zime kada je gradu Beogradu prodala plastičnu novogodišnju jelku visoku 18 metara za 83.000 evra. Vlasnik firme Elektromontaža Kraljevo je Nenad Kovač, bliski prijatelj i poslovni partner Nikole Petrovića, jednog od najbližih Vučićevih prijatelja i bivšeg direktora Elektromreže Srbije, ističe se u istraživanju BIRN-a.

Dodaje se da je firma Somborelektro, kako se može videti u finansijskim izveštajima, pozajmila 2017. godine oko 577.000 evra firmi Prointer IT koja je povezana sa SNS-om. Prointer IT obezebedio je SNS-u, prema medijskim istraživanjima, infrastrukturu za pozivanje gladača telefonom tokom izborne kampanje.

Ana Brnabić: Prvi put čujem

Suvlasnik slovenačke firme Resalta, čiji je raniji naziv bio GGE Družba za izvajanje energetskih storitev, je PostScriptum, investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala. Ana Brnabić je bila direktorka u Krendalovoj firmi Continental Wind dok nije postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a zatim i premijerka u junu 2017. godine. Šest nedelja nakon što je postala premijerka, Resalta, kompanija povezana sa njenim bivšim šefom, dobila je ugovor u Petrovcu na Mlavi o javno-privatnom partnerstvu zajedno sa partnerima iz Mađarske. Resalta je dobila još tri projekta, a biće nadležna za još dva koja je prvobitno dobila ENEF Energetska efikasnost pre nego što ih je preuzela Resalta krajem 2016. godine. Premijerka  Ana Brnabić je rekla za BIRN i Direkt36 rekla da ne zna ništa o tenderima.

“Prvi put čujem za ovaj posao, sa tim nemam nikakve veze“, kazala je, između ostalog, Brnabić, napominjući da „nije tajna da je radila sa Markom Krendalom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari