Grupa Zastava vozila započela je pregovore sa fabrikom lakih komercijalnih vozila GAZ grupa iz Nižnjeg Novgoroda. Predstavnici poslovodnog vrha Zastave vozila boravili su, saznaje naš list, ovih dana u Rusiji, gde su sa menadžmentom GAZ-a počeli razgovore o eventualnoj poslovno-tehničkoj saradnji sa tom ruskom kompanijom.

                       

Izvori Danasa navode da postoji obostrano interesovanje za uspostavljanje poslovnog aranžmana između kragujevačke fabrike i GAZ-a, čija se komercijalna vozila, posredstvom firme Verano Motors, od sredine godine prodaju i na srpskom tržištu. Menadžment GAZ-a je, krajem prošlog meseca saopštio da ta fabrika u osvajanje tržišta Evrope polazi preko Srbije i Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

GAZ kupcima na Balkanu nudi i najnoviju verziju lakog komercijalnog vozila „Gazela nekst“, koje može da ponese teret od jedne i po do tri tone, i čija karoserija može da se preradi u mali kiosk ili ambulantno vozilo. Na „Gazelu“ može da se postavi i dizalica, pa se to vozilo koristi i kao „pauk“. U GAZ-u tvrde da je napravljena i „euro pet“ verzija tog modela koji zadovoljava standarde zemalja Evropske unije.

Da li su u GAZ-u procenili da bi evropska tržišta lakše i brže mogli da osvoje ukoliko bi deo proizvodnje svog najpoznatijeg modela izmestili u Srbiju, iz koje su već krenuli u pohod na Evropu, (sa)znaće se, najverovatnije, do kraja narednog meseca, tokom kojeg bi, kako se najavljuje, mogao da bude raspisan tender za privatizaciju preduzeća i ustanova iz sastava Grupe zastava vozila, odnosno Zastave kamiona, Zastave specijalni automobili iz Sombora, Fabrike automobila (kojoj je od vrednije imovine ostala lokacija pogodna za industrijsku zonu u Kormanskom polju), te proizvođača priključnih vozila, Zastave INPRO, kao i Zavoda za medicinu rada Zastava.

Inače, GAZ, koji je osnovan 1932, najstarija je fabrika automobila u Rusiji i najveći je proizvođač komercijalnih vozila u toj zemlji. U minulih 80 i kusur godina, GAZ je razvio proizvodnju više od 40 modela kamiona, autobusa, kombija, specijalnih i vojnih vozila, te automobila. Fabrika je nekada proizvodila i poznate ruske automobile „volga“ i „čajka“. U međuvremenu, značajno je osavremenila proizvodne pogone i tehnologiju, tako da se sada, u saradnji sa Mercedesom, proizvodi i komercijalno vozilo „Mercedes sprinter klasik“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari