Ruska kompanija tužila Rio Tinto u Australiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Ruski proizvođač aluminijuma Rusal podneo je tužbu protiv australijske kompanije Rio Tinto tražeći da pristup svom udelu od 20 odsto glinice proizvedene u rafineriji u zajedničkom vlasništvu u Kvinslendu, piše Rojters.

Rio je preuzeo kontrolu nad Kvinslend Alumina Ltd u aprilu, gurnuvši Rusal sa strane i prekinuvši njegov pristup rafinerijskoj proizvodnji glinice, jedinjenja iz kojeg se dobija aluminijum. Rio je, podseća Rojters, vlasnik 80 odsto rafinerije, dok je Rusal vlasnik preostalih 20 odsto.

Rusalova australijska jedinica Alumina and Bokite Compani (ABC) saopštila je u podnesku australijskog federalnog suda da okolnosti koje su potrebne da Rio uđe u kontrolu ne postoje i da predstavljaju kršenje obaveza, prema sudskim dokumentima koje je pregledao Rojters.

Prelazak Rija u KAL usledio je ubrzo nakon što je najveći svetski rudar za rudu gvožđa prekinuo sve veze sa ruskim preduzećima zbog invazije Moskve na Ukrajinu, a Rojters podseća da je Australija u martu zabranila izvoz glinice i ruda aluminijuma, uključujući boksit, u Rusiju.

Rusal nije bio direktno na meti australijskih sankcija, ali su akcije Rija pokrenute sankcijama oligarsima Olegu Deripaski i Viktoru Vekselbergu, koji poseduju udeo od 25,6, odnosno osam odsto u Rusalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari