Vlasnik ruske kompanije Belan Vladimir Antonov boravio je juče u Zrenjaninu u nameri da ugovori kupovinu fabrike tepiha Proleter, koja je u stečaju. Antonov je zatražio da razgovara sa predstavnicima Borda poverilaca te fabrike kako bi im uručio novu ponudu. Antonov je na aukciji održanoj u aprilu izašao sa najboljom ponudom od 1,6 miliona evra, ali je aukcija proglašena neuspešnom.

Vlasnik ruske kompanije Belan Vladimir Antonov boravio je juče u Zrenjaninu u nameri da ugovori kupovinu fabrike tepiha Proleter, koja je u stečaju. Antonov je zatražio da razgovara sa predstavnicima Borda poverilaca te fabrike kako bi im uručio novu ponudu. Antonov je na aukciji održanoj u aprilu izašao sa najboljom ponudom od 1,6 miliona evra, ali je aukcija proglašena neuspešnom. Zainteresovanim kupcima nuđeni su proizvodni pogoni, skladišta, upravna zgrada, prodajni i drugi prostori u krugu fabrike, ukupne površine od 54.073 kvadratnih metara i zalihe gotovih proizvoda i sirovine. Kompanija Belan je pre dve godine nudila tri miliona evra za kupovinu zrenjaninske fabrike i nekoliko njenih prodavnica u Srbiji, uz uslov da se ne organizuje javno nadmetanje i da u roku od nekoliko meseci fabrika bude obnovljena i u njoj započeta pre nekoliko godina obustavljena proizvodnja, uz angažovanje oko 300 radnika.
Stečajni upravnik Danica Kesić i Bord poverilaca nisu tada prihvatili tu ponudu, pa su nakon toga organizovane dve bezuspešne javne prodaje. Antonov je u izjavi za Betu izrazio nezadovoljstvo zbog tolikog gubitka vremena. On je rekao da njegova kompanija planira da obnovi fabriku i pokrene punu proizvodnju tepiha „koji će se prodavati u Rusiji, ali i celoj Evropi“. „Velika je šteta što nije iskorišćena prilika da fabrika ponovo počne da radi, da se zaposle bivši radnici koji su sada bez posla i da Zrenjanin i Srbija imaju giganta u proizvodnji tepiha, kakav je Proleter nekada bio“, istakao je Antonov. Ta fabrika sa najdužom tradicijom u industrijskoj proizvodnji tepiha u Srbiji zapošljavala je ranije više od hiljadu radnika, a pre nekoliko godina, zbog nagomilanih dugova i drugih poteškoća, prekinula je proizvodnju, proglašen je stečaj, pa je trenutno u krugu fabrike angažovano samo desetak radnika u službi obezbeđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari