Ruski izvoz nafte morem pao na najniži nivo u dve godine 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prema podacima o praćenju tankera, ruski izvoz nafte morskim putem pao je na najniži nivo u dve godine u decembru, dok se Moskva borila da preusmeri naftu u Aziju potisnutu sankcijama Evropske unije i zemalja G7.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije utovar nafte ruskog porekla iz ruskih luka u proseku je iznosio 2,65 miliona barela dnevno u decembru prošle godine, što je za 431.000 barela dnevno, ili 14 odsto, manje u odnosu na nivo u novembru, prema podacima S&P Global Commodities at Sea.

Granica G7 od 60 dolara po barelu cene ruske nafte i embargo EU na rusku naftu na moru stupili su na snagu 5. decembra kao odgovor na vojnu intervenciju u Ukrajini. Granica cena i embargo EU proširiće se na izvoz ruskih naftnih derivata od 5. februara.

Podaci pokazuju da su izvozni tokovi ruske nafte u potpunosti pali, a izvoz je pao i u Kinu, Indiju i Tursku, koje su postale najveći kupci nafte Moskve od početka rata u Ukrajini. Indija je ostala glavna destinacija za rusku pomorsku naftu sa uvozom od 1,1 milion barela dnevno, ali je zbog oštrog smanjenja tokova u Tursku Bugarska postala treći najveći kupac ruske nafte u decembru. Izvoz registrovan kao isporučen u Južnu Koreju, uobičajenu lokaciju za ofšor transfere s broda na brod, pao je na 93.000 barela dnevno.Sa više od 300.000 barela dnevno utovarenih iz ruskih luka od 1. decembra i dalje na nepoznatim odredištima, podaci pokazuju da je Rusija poslala najmanje 71 odsto svog morskog izvoza sirove nafte u Aziju u tom periodu, u odnosu na 26 odsto pre rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari