RZS: Smanjena nezaposlenost za tri odsto, broj slobodnih radnih mesta za trećinu 1Foto: Pexels/ Anna Shvets

Nezaposlenost je pala za tri procenta u 2020, a broj slobodnih radnih mesta je bio najmanji u poslednjih pet godina, pokazuje Nacionalna služba za zapošljavanje u svom Statističkom godišnjaku.

Broj slobodnih radnih mesta je prošle godine bio 5.200, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje. To je za gotovo 800 mesta manje nego 2016, kada je broj slobodnih radnih mesta počeo da raste, pa je 2019. dostigao 7.670.  

S padom broja slobodnih mesta značajno je pao i broj onih koji posao traže. On konstantno pada od 2016. godine, kada je bio 845.660, a u 2020. je bio 597.450, što je gotovo 30 procenata. 

Za 15 odsto je porasla količina oni koji prvi put traže posao u 2020. u odnosu na 2019. godinu. 

Kada je nezaposlenot u pitanju, ona je između 2019. i 2020. smanjena za oko tri procenta. Najviše nezaposlenih ima među onima s visokim, višim i srednjim obrazovanjem (45,2 odsto), gotovo trećinu čine nekvalifikovani, a svaki peti nezaposleni je visokokvalifikovan i kvalifikovan, dok priučenih ima tri procenta. 

Na zaposlenje šest meseci do godinu dana čeka 13,6 odsto, što je ujedno i najviše nezaposlenih, a sličan je procenat i onih koji posao traže manje od šest meseci ili između godinu i godinu i po dana. Svaki deseti nezaposleni na šansu da potpiše ugovor čeka više od 10 godina.  

Nezaposleni su bez posla ostajli najviše zbog toga što su u pitanju bila privremena i sezonska angažovanja i oni čine 43 procenta onih koji su prestali da rade u poslednjih osam godina. Drugi najčešći razlog jeste otkaz ili likvidacija preduzeća (31 odsto), a lični ili porodični razlozi su u manje od šest odsto slučajeva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “RZS: Smanjena nezaposlenost za tri odsto, broj slobodnih radnih mesta za trećinu”

  1. Pa kako se i nebi smanjio broj nezaposlenih radno sposobnih gradjana kada skoro 40 hiljada takvih svake godine pobegne iz Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.