Sajam električnih automobila u Novom Sadu: Ministarka Đedović najavila nove zakonske mere koje će pospešiti korišćenje obnovljivih izvora energije 1Foto: Oliver Augustinov/Ninamedia

Treći po redu sajam električnih automobila „Electric vehicles days – EV Days“ danas je otvoren na Novosadskom sajmu.

Program danas sadrži tri panel diskusije; energetska tranzicija – kako odgovoriti na izazove globalnog tržišta, oblikovanje budućnosti – sveobuhvatan pristup poboljšanju perspective EV ekosistema i pametni gradovi budućnosti.

Drugog dana konferencije u petak, pričaće se o tržišno konkurentnim vozilima i infrastrukturnim rešenjima, savremenim rešenjima za bezbedna, povezana i autonomna vozila, te tehnološki naprednim okruženjima električnih vozila za intenzivan ugođaj korisnika.

Pored konferencije, ova manifestacija obuhvata i izlagački deo i testing zonu, a prvog dana „EV days“ sajma i konferencije, održaće se i IEEE4 Challenge, projekat namenjen studentima koji će kroz četiri tematska izazova rešavati probleme sa kojima se susreću inženjeri automobilske industrije.

Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju EV Days konferencije.

Sajam i konferenciju „EV Days“ svečano je otvorila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je ovom prilikom istakla koje inicijative Srbija sprovodi u cilju promocije elektromobilizma, poput oslobađanja korisnika električnih vozila plaćanja poreza i dodeljivanja subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Sajam električnih automobila u Novom Sadu: Ministarka Đedović najavila nove zakonske mere koje će pospešiti korišćenje obnovljivih izvora energije 2
Foto: Oliver Augustinov/Ninamedia

Najavila je i da će Vlada donositi nove zakonske mere koje će imati za cilj ekspanziju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Na svečanom otvaranju,  posetiocima se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je i govornik na jednoj od panel diskusija u okviru konferencije.

On je ovom prilikom poručio da je Novi Sad izrazito okrenut primenama novih tehnologija.

„Naša vizija je da Novi Sad do 2030. godine postane zelen i pametan grad. Kroz dalju modernizaciju sistema daljinskog grejanja, nastavićemo da radimo na stvaranju uslova za kvalitetniji život ljudi u Novom Sadu i da realizacijom projekata istovremeno pokrećemo privredu i doprinesemo očuvanju životne sredine. Uveren sam da ćemo tokom trajanja konferencije i sajma doći do nekih značajnih odgovora“, rekao je gradonačelnik Đurić.

Ulaz u izlagački deo i zonu za testiranje je besplatan za sve posetioce, a sajam organizuju kompanija „Ninamedia“ i Fakultet tehničkih nauka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari