Samo jedno rešenje za pelet: Ukinuti sve zabrane i ograničenja, tvrde stručnjaci

Ostavite komentar


  1. I, opet nema peleta po toj ceni, jer hoće da se obogate preko noći, a sada traže i dozvolu izvoza, pa tek tada ga neće biti

  2. Rešenje za pelet je da ne možeš da otvoriš fabriku ako nemaš plantažnu šumu, u vlasništvu ili u dugoročnom zakupu. Osim ove jedne jedine, sve ostale prepreke treba ukoloniti.

    Država ima instrumente da kontroliše i odobrava seču drveća, uvoz mora da je slobodan, a izvoz u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu – nema izvoza onoga što nama treba. Ovo, da bi se izbeglo da stranci kod nas otvaraju proizvodnju da bi nam „pojeli“ šume za izvoz peleta u njihove zemlje; Da ne prođemo kao Dalmacija koju je Venecija „oljuštila“ do daske.

  3. A kad kupuješ pelet, mora njihov prevoz, koji je 3puta skuplji od regularnog i ne možeš sam da organizuješ sopstveni…malo im što su 3puta podigli cene…ispitajte novinari

  4. Ako im dozvole izvoz opet nece biti peleta. A da se oni pitaju za cenu verovatno bi im i 500 eura po toni bilo malo. Kada se pojavio kao energent cena mu je bila 100-120 eura i imali su zaradu a sada na bilo koju cenu ispod 500 nemaju. Koga bre prave ludim. Neka drzava izgradi fabriku peleta kao Bosanci i eto resenja za nestasicu i cenu.

  5. Sve je poskupelo a imamo svega !Zato ovaj mladi svet ode iz nase zemlje.Nema objasnjenja za pelet to je pljacka velika sve od naroda bezobrazno otimite ,ponavljam lopovluk nevidjen !

  6. Трајна забрана извоза, ништа друго. Наведите државе из ЕУ где нема извоза пелета. Многе ствари ће нам бити јасније.

  7. Oni bi da kupuju drva od srbijasuma za 4000, a da pelet prodaju po 40000.I sve im je drugo neisplativo.Zabranite im izvoz i neka propadnu.Mi se vracamo na drva.

  8. Resenje je da Srbija sume tj. drzava pokrene proizvodnju peleta! Sirovinu kako tvrde imaju dovoljno,sigurno i visak radnika,stavi realnu cenu i svi srecni i zadovoljni.

  9. U jednoj stvari se greši namerno.
    U normalnim zemljama, pelet de ne pravi od drveta, već od šumskog otpada (granja) i drvnog otpada. Samo kod nas zdravo drvo ide u pelet u vrlo skromnom stepenu obrade gde jedini korist imaju vlasnici peletara. Zato oni i najviše kukaju.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.