Samostalni sindikat FCA: Radnici dodatno uznemireni jer rukovodioci napuštaju fabriku 1foto FoNet/Dragan Antonić

Zabrinutost Fijatovih radnika za radna mesta u fabrici u Kragujevcu dodatno je pojačana jer je više rukovodilaca na odgovornim pozicijama dalo otkaz, rečeno je danas Beti u Samostalnom sindikatu fabrike.

Prema rečima predsednika tog sindikata Saše Đorđevića, ovakve vesti dodatno otežavaju situaciju budući da su radnici, kako je naveo, već uplašeni za radni status kao i za egzistenciju njihovih porodica.

Radnicima fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu poslodavac je, zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, ponudio da idu da dvogodišnji rad u fabrikama u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat, ili da napuste fabriku uz otpremninu.

Đorđević je potvrdio da je fabriku napustilo nekoliko menadžera, kao i rukovodioci službe za ljudske resurse.

On, međutim, nije mogao da potvrdi nezvanična saznanja agencije Beta da je ostavku juče podneo i direktor fabrike FCA u Kragujevcu Nikola Jerotijević koji je učestvovao u poslednjim razgovorima sa sindikatima u Ministarstvu rada u Beogradu.

Đorđević je rekao da odlazak rukovodilaca iz FCA radnici vide kao „napuštanje broda koji tone“.

On je rekao da se od iduće nedelje od poslodavca očekuju da izadje sa socijalnim programom za radnike, pošto se završi anketiranje zaposlenih o ponudi za odlazak na rad u inostranstvo.

Đorđević je rekao da je od poslednjih pregovora u resornom ministartsvu „malo uradjeno“, a da kompanija „ne haje“ za predloge sindikata i uporno „gura svoj program na mala vrata“.

Ponovio je raniji stav sindikata, da je ponuda radnicima za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo takva da većina neće moći da je prihvati, a ko odbije, kako je istakao Đorđević, ide na biro.

„Po pravilu, o socijalnom programu bi trebalo najpre da bude obavešten sindikat, a zatim i Nacionalna služba za zapošljavanje. Ako program bude predočen i radnicima i sindikatu istovremeno, onda nema vremena da se reaguje, te onda vidim da sve to ne ide u pravcu rešenja, nego veće agonije i protesta radnika i ko zna čega još“, upozorio je Đorđević.

On je najavio da će se, povodom situacije u fabrici, Samostalni sindikat danas obrati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari