Sednica o niškom aerodromu u petak 1Foto: N1

Predsednik niškog paramenta Rade Rajković odbio juče da komentariše nezvanične navode da će dugoočekivana sednica o vlasničkom statusu “Konstantina Velikog” biti održana u petak.

Sednica Skupštine grada Niša, na kojoj bi jedna od tački dnevnog reda trebalo da bude odluka o besplatnom ustupanju državi osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma „Konstantin Veliki“, biće održana u petak 22. juna, saopštili su za Danas dobro obavešteni izvori iz vladajuće koalicije.

– Od odbornika vladajuće koalicije ovih dana zahtevano je da potpišu izjave da će glasati za to da država besplatno preuzme Niški aerodrom. Već ima 40 potpisanih izjava, što znači da postoji ubedljiva većina da Skupština grada Niša, koja inače broji 61 odbornika, usvoji odluku. Ipak, uprkos ovakvoj pripremi, još uvek je moguće da se ova tačka dnevnog reda uopšte ne nađe na sednici, ukoliko tako proceni i “naredi” SNS iz Beograda- kažu naši sagovornici.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković (Pokret socijalista) ni juče nije odgovorio na pitanje Danasa kada će biti održana sednica Skupštine grada na kojoj će tačka dnevnog reda biti vlasnički status Niškog aerodrome, kao ni na molbu da komentariše ovakva saznanja. Rajković, inače, duže od mesec dana izbegava da saopšti javnosti i građanima kada će biti održana “aerodromska” sednica, iako su ga mediji uporno zvali, a reč je o temi od javnog značaja koja izuzetno interesuje javnost. On je ovih dana samo kratko saopštio da će “sednica biti odražana “u zakonskom roku”.

Ukoliko skupštinska sednica bude održana u petak, biće to samo dan pre zakonskog roka za uvođenje prinudne uprave u Nišu. Poslednja sednica niškog parlamenta održana je, naime, 23. marta, a prema Zakonu o lokalnoj samoupravi prinudna uprava se uvodi ako lokalna skupština ne zaseda u roku od 90 dana.

Inicijativa „ Ne damo niški aerodrom“ najavila je da će u vreme dok traje sednica organizovati protest ispred Skupštine grada, kada god da se ona održava. Miloš Bošković, jedan od osnivača Inicijative , precizirao je da je Inicijativa u Policijskoj upravi najavila da će održavati proteste tokom cele ove sedmice, sve do 23. juna, pošto datum skupštinske sednice nije poznat.

Gradsko veće Niša je 30. marta, na preporuku Vlade Srbije usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika. Odmah nakon usvajanja takve odluke započeli su građanski protesti u organizaciji Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

  • Od odbornika vladajuće koalicije ovih dana zahtevano je da potpišu izjave da će glasati da država besplatno preuzme Niški aerodroe, što je učinilo 40 odbornika, kažu naši izvori

    OPOZICIJA: PREDSEDIK SKUPŠTINE NAM SE NE JAVLJA NA TELEFON

    Niko od šefova opozicionih odborničkih grupa juče nije bio obavešten o datumu održavanja sednice Skupštine, kao ni o sastanku šefova odborničkih grupa, koji bi trebalo da prethodi sednici. Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „ Niš moj grad“, kazao je da ta grupa nije dobila nikakav poziv, niti materijal za skupštinsko zasedanje, a Srđan Nonić, šef odborničke grupe Niška Inicijativa, da on “prvi put čuje da je sednica zakazana za petak”. Predstavnici opozicionih odborničkih grupa u Skupštini grada i ranije su se žalili da im se predsednik Skupštine Rajković “ne javlja na telefon”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari