Zaposlenima u Želvozu je prema dogovoru sa nadležnima u Ministarstvu privrede isplaćen jedan minimalni dohodak, a do ponedeljka bi trebalo da se isplati i drugi, rečeno je Danasu u Sindikatu „Sloga“ – Želvoz, a ta informacija nam je potvrđena i u Ministarstvu privrede Srbije.


– Isplaćen nam je jedan minimalac u iznosu od 21.000 dinara i sada čekamo da se prema dogovoru u ponedeljak isplati još jedna minimalna zarada u istom iznosu. Nadamo se da će nadležni ispoštovati ono što je dogovoreno. Sačekaćemo ponedeljak, kako bismo se uverili da li će drugi minimalac biti isplaćen. U slučaju da do toga zaista i dođe, mi smo spremni na naredni korak, a to su pregovori sa Ministarstvom privrede o četiri naša zahteva. Sindikati Želvoza su Ministarstvu privrede predložili da ti razgovori počnu u utorak 11. februara i sada čekamo njihov odgovor za koji se nadamo da će biti pozitivan. Naši zahtevi su da se isplate otpremnine, poveže radni staž, overe radne knjižice i isplate zaostale zarade onim radnicima koji su ostali da rade u preduzeću. U ovom trenutku nam nadležni duguju šest neisplaćenih zarada iz 2013. godine – kaže za Danas Miki Nojić, predsednik Sindikata „Sloga“ – Želvoz.

U Ministarstvu privrede Srbije Danasu je potvrđeno da je radnicima Želvoza isplaćena jedna minimalna zarada.

– Ministarstvo privrede će u potpunosti poštovati dogovor sa sindikatima Želvoza. Isplaćena je jedna minimalna zarada radnicima, a Ministarstvo privrede će u najkraćem mogućem roku, u skladu sa raspoloživim sredstvima, uplatiti i drugu zaradu – kažu u tom ministarstvu.

Zaposleni u Želvozu, preduzeću koje se nalazi u restrukturiranju, od 15. januara su bili u štrajku jer nisu zadovoljni što se problemi u njihovom preduzeću ne rešavaju. Oni su početak protesta obeležili upadom u zgradu Skupštine grada Smedereva. S obzirom da im se ni nakon toga nije obratio niko od nadležnih u Ministarstvu privrede, na čijem čelu je tada bio Saša Radulović, radnici su radikalizovali svoj protest. Neki su počeli i štrajk glađu ali su na zahtev sindikata od njega odustali. Radnici su počeli sa blokiranjem ulica i saobraćajnica u i oko Smedereva i to je trajalo sve do 30. januara kada su zaposleni u Želvozu prekinuli sa takvim vidom protesta nakon toga što su dobili poziv na razgovor sa ministrom Igorom Mirovićem, koji je stao na čelo Ministarstva privrede posle ostavke Radulovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari