Sindikat: Dok radnici štrajkuju, Fijat plastik izmestio mašine 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Samostalni sindikat „Fijat plastik“, čiji radnici štrajkuju zbog smanjenja zarada, saopštio je da je Fijat „jednim siledžijskim aktom“ preneo deo proizvodnje iz te fabrike u „Fijat Krajsler automobili Srbija“ i „kradom od sindikata“ izmestio mašine.

Sindikat je ocenio da je to u civilizovanom svetu neopisivo bahaćenje nad Zakonom o radu i pravima radnika, čime je obesmišljeno pravo na štrajk u Srbiji.

„Veštački je kreiran potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku, što je, nažalost, imalo efekta kod manjeg broja radnika“, navodi se u saopštenju.

U sindikatu su dodali da je u fabrici „Fijat plastik“ na snazi štrajk usled neopravdanog smanjenja zarada, kao i konstantnog kršenja Zakona o radu.

Sindikat smatra da se više ne radi samo o legitimnim zahtevima radnika već i o tome da li su strani investitori „iznad zakona Srbije“.

Napominju i da je štrajkački odbor u fabrici „verovatno jedini štrajkački odbor u Evropi koji je usred štrajka poslat na plaćeno odsustvo, iako ostatak fabrike radi“.

Dodaje se i da je podrška šire sindikalne javnosti gotovo u potpunosti izostala.

„Mi smo se borili za svoja prva u okviru zakona, u pregovorima sa privatnom kompanijom, ali konstantno bahaćenje i kršenje zakona od strane investitora, koji je dobio sve moguće subvencije, neminovno iziskuje i intervenciju države. U suprotnom, može se steći veoma opasan utisak da investitor krši zakon uz prećutnu saglasnost državnih institucija“, ističe se u saopštenju.

Sindikat je najavio da će u narednom periodu obavestiti sve relevantne međunarodne sindikalne organizacije, od kojih očekuje pomoć, zaštitu i razumevanje.

„Naš sistem i naše društvo očigledno nisu u stanju da se nose sa problemom bahatih investitora, što je, i pored svih subvencija, pogubno po želju mladih da ostanu u Srbiji, što je nama, pored pristojnih plata i uslova za rad, jedan od primarnih ciljeva“, istakao je sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari