Sindikat Sloga protiv predloga o godišnjem odmoru 1Foto: Pixabay/TerriC

Udruženi sindikati Srbije (USS) Sloga saopštili su danas da se protive predlogu Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) o ukidanju obaveze korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu, jer se time gube mogućnosti za nesmetano putovanje i odmor van mesta rada i stanovanja.

Kako navode, predlog NALED je potpuno suprotan interesima radnika, jer omogućava poslodavcima, posebno onima koji su nesavesni, da radnicima rascepkaju godišnji odmor na više delova i da to rade onda kada isključivo njima odgovara, odnosno kada poslodavac ima manje posla.

“U praksi to znači da radnik ne može otputovati na more, planinu, banju ili zavičaj, jer mu poslodavac može davati godišnji odmor ‘na kašičicu’ tokom godine 10 do 15 puta, po dan, dva ili tri, čime se godišnji odmor obesmišljava“, navodi se u saopštenju Sloge.

Sindikat je dodao da je to „još jedan loš potez aktuelne vlasti da se dodvori poslodavcima, posebno stranim, u nuđenju još jeftinije i poslušnije radne snage, što nije dobro rešenje za stvaranje normalne ekonomske klime u Srbije, već produbljuje još veći jaz i masovniji odlazak na rad u inostranstvo“.

Podseća se da je NALED preporučio da bi radnicima u Srbiji trebalo omogućiti fleksibilnije korišćenje godišnjeg odmora, što bi se postiglo ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste u trajanju od najmanje dve nedelje bez prekida, što je jedna od 18 novih preporuka njihove „Sive knjige 15“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari