Sindikat traži intervenciju Vlade 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Skupština sindikata Zastave oružja obratila se danas otvorenim pismom Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane, Savetu za razvoj odbrambene industrije i Nadzornom odboru preduzeća, zbog, kako tvrde, sve teže situacije u fabrici, koja je „rezultat pogubnog rukovođenja“.

– Poslovni prihodi se drastično smanjuju, proizvodnja pada, magacini gotovih proizvoda su prepuni neprodate robe čija je vrednost od 2015. uvećana za milijardu dinara, fabrika se zadužuje da bi se isplate zarade, troškovi reklama i službenih putovanja su uvećani a računi blokirani već četiri meseca. Iako je poslednje tri godine iskazana najveća potražnja za vojnim programom fabrike od raspada bivše SFRJ, Zastava oružje je ostvarila gubitak u 2015. godini od 331 milion dinara, dok je u 2016. minus povećan na 570 miliona. To je bio jedan od razloga da početkom 2017. godine bude smenjen Nadzorni odbor fabrike koji čine samo predstavnici Ministarstva odbrane – navodi se u obraćanju oružarskog Sindikata nadležnima u državi.

Dodaje se da bivši Nadzorni odbor nije uvažio mišljenje revizorskih kuća koje već treću godinu zaredom ukazuju na neophodnost smanjenja troškova, racionalnost u poslovanju i smanjenje broja zaposlenih. Iako rukovodstvo, kako se navodi, euforično najavljuje uposlenost fabrike za više godina unapred, u revizorskim izveštajima se ističe da su „precenjena potraživanja po osnovu prodaje, a potcenjeni rashodi, što navodi na sumnju da je gubitak u 2016. godini znatno veći od 570 miliona dinara koliko je prikazan zvaničnom u izveštaju o poslovanju“.

– Mnogi delovi fabrike nisu dovoljno uposleni, niska ostvarenja proizvodnje prate ogromni troškovi prekovremenog rada, dok su uslovi rada sa stanovišta bezbednosti neodrživi i opasni po zdravlje radnika. Radnici u drugoj i trećoj smeni rade u hladnim pogonima bez ikakvog grejanja a rukovodstvo je blokiralo rad odbora za bezbednost i zdravlje na radu – ističe se u otvorenom pismu uz napomenu da sindikat ima saznanja da je ugrožen ugovor za plasman robe na američko tržište od koga je godinama fabrika prihodovala, jer su ga menadžment i bivši NO ocenili kao štetan.

Sindikati tvrde da su o situaciji u fabrici blagovremeno obaveštavali ministre odbrane, od Bratislava Gašića koji je prilikom postavljenja aktuelnog poslovodstva garantovao da će fabrika da ostvaruje pozitivne rezultate, do Zorana Đorđevića i sadašnjeg Aleksandra Vulina, kao i predsednik Saveta za razvoj odbrambene industrije Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić, ali „reakcije na ta upozorenja nije bilo“…

Generalni direktor Milojko Brzaković, međutim, tvrdi da fabrika, zahvaljujući ugovorima sa inostranim partnerima, ima obezbeđene poslove do sredine 2019. godine, te da je u nabavku savremene opreme investirano više od 17 miliona evra, od čega oko sedam miliona iz fabričke kase. Tvrdi da se od 2015. ostvaruje dobit u poslovanju, ali da je već treću godinu anuliraju kamate na neplaćeni porez. Inače, fiskalni dug fabrike odavno je premašio deset milijardi dinara, a počeo je da se gomila još u prvoj polovini prethodne decenije, i to uz prećutnu saglasnost države. Direktor Brzaković tokom dana nije odgovarao na naše telefonske pozive, te smo ostali bez njegovog komentara na optužbe sindikata.

Sindikalni zahtevi

Sindikat zahteva da se u Zastavu oružje hitno uvede vanredni nadzor, da se odmah održi sednica Nadzornog odbora na koju će biti pozvan i predsednik sindikata, i na kojoj će se analizirati poslovanje fabrike po svim segmentima. Sindikat traži i da se utvrdi odgovornost onih koji su fabriku doveli u nepovoljan položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.