U firmama i ustanovama u Srbiji juče od 11 do 12 sati održan je jednočasovni štrajk upozorenja na poziv reprezentativnih Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ u znak upozorenja Vladi da se „radno zakonodavstvo ne može menjati bez učešća sindikata“.

Ovoj akciji pridružio se i Nezavisni sindikat policije i Sindikat radnika u prosveti pozivom svome članstvu da se ne održi jedan školski čas, kao i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Organizatori su saopštili da je u štrajku učestvovalo 90 odsto firmi iz javnog i privatnog sektora sa 530.000 zaposlenih i da je štrajk sproveden i tamo gde je bilo pritisaka na zaposlene kao u Železnicama i Poštama Srbije.

„Hvala ministru ujedinitelju. Ovakav uspeh nisu postigli nikad ni lideri sindikata niti ijedan ministar u istoriji Srbije“, rekao je predsednik SSSS LJubisav Orbović na konferenciji za štampu.

Za danas je najavljen protest radnika firmi u restrukturiranju, koji bi, kako su saopštile dve sindikalne centrale, trebalo da podseti ministra privrede Sašu Radulovića „da treba da ode“ jer je zaustavio privredu Srbije. Za 12 sati na Trgu Nikole Pašića je najavljen protest Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS „Nezavisnost“ i protestna šetnja sa zahtevom da se iz procedure povuku zakoni o stečaju, privatizaciji i radu i sa svoje funkcije ode ministar Saša Radulović.

Vlada Srbije praktično je obustavila rad na izmenama Zakona o radu do formiranja nove radne grupe za formulisanje tih izmena.

Gotovo istovremeno, Vlada Hrvatske je posle jednogodišnjeg neuspešnog pregovaranja juče donela odluku da novi Zakon o radu uputi u parlamentarnu proceduru iako su i hrvatski sindikati iz protesta napustili radnu grupu za formulisanje tih izmena. Zato će Vlada Hrvatske tražiti konsenzus svih političkih stranaka za donošenje tog zakona. Hrvatski premijer Zoran Milanović je naložio hrvatskom ministru rada Mirandu Mrsiću da prevede čuvene nemačke reformske propise usvojene pre 10 godina i da ih dostavi opoziciji. „Nije sramota kasniti za Nemačkom 10 godina, ali 20 godina je glupost“, rekao je Milanović.

Danas se u Hrvatskoj završava sindikalni referendum na kome sindikalno članstvo treba da odluči da li će zbog predloženih zakonskih izmena organizovati generalni štrajk, prvi u istoriji Hrvatske. Organizacija radnog vremena je jedan od ključnih sporova između Vlade i sindikata. Hrvatskim zakonom je predložena mnogo blaža varijanta preraspodele radnog vremena nego u nacrtu izmena Zakona o radu koji je Vlada Srbije povukla. Kod Hrvata radnik može raditi 56 odnosno 60 sati nedeljno, ali se ukupno radno vreme u roku od četiri meseca mora izravnati na nivou od 40 sati nedeljno. Četiri reprezentativne i jedna nereprezentativna sindikalna centrala u Hrvatskoj juče su još jednom saopštile da su „razlozi nekonkurentnosti hrvatske privrede – nesposobnost menadžerskog kadra (postavljenog, po pravilu, po ‘babi i stričevima’, a ne po sposobnosti) i neefikasnost javne uprave, a ne radnici i njihova prava“ i da će donošenje novog Zakona o radu sindikati sprečiti „po cenu grčkog scenarija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari