Četiri reprezentativna sindikata Aerodroma Nikola Tesla odlučila su da odbace plan Vlade Srbije koji, kako navode, predviđa da kompanija Etihad u budućnosti ima monopol nad vazdušnim saobraćajem, kao i nad aerodromom Nikola Tesla, navodi se u zajedničkom saopštenju.


Kako se ističe, o takvom planu Vlade predstavnike sindikata je obavestio predstavnik Vlade Luka Tomić, sa kojim su razgovarali 5. decembra, a odluku da ga u potpunosti odbace sindikati su doneli u petak na hitnom sastanku.

„Sindikati se protive nameri Vlade da se kompaniji Etihad da koncesija na 20 godina, da se iz Aerodroma Nikola Tesla Beograd izdvoji delatnost zemaljskog opsluživanja i pripoji kompaniji Suport ili drugoj firmi koja bi trebalo da se tim poslovima bavi u budućnosti“, navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog sindikata, Sindikalne organizacije, Sindikata ASNS i Sindikata Sloga. Oni su naveli i da ih je predstavnik Vlade obavestio o tome da će Vlada omogućiti ulazak Etihada u Aerodrom Nikola Tesla radi procene opravdanosti postupka pripajanja Delatnosti zemaljskog opsluživanja, kao i da će nakon procene konačnu odluku doneti Vlada.

Sindikati su istakli da je objedinjavanje kompletne usluge vazduhoplovstva i predaja u ruke Etihadu u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom o vazdušnom saobraćaju, kao i da bi za posledicu to imalo odlazak velikih avio-kompanija koje već posluju u Srbiji.

„Sve ovo bi za posledicu imalo smanjenje budžetskih prihoda, stvaranje viška zaposlenih, kao i povećanje cene usluga korisnicima, pada kvaliteta pruženih usluga, a sve u interesu ostvarivanja profita Etihada“, upozorili su sindikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari