Sindikati: Objave o advokatima, beležnicima i kancelarijama privatnih geodetskih organizacija nanose štetu ugledu RGZ-a 1Foto: Radnik.rs

Objave i napisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o advokatima, beležnicima, kancelarijama privatnih geodetskih organizacija nanose ogromu štetu ugledu i poziciji RGZ u Srbiji, saopštila su danas tri sindikata Zavoda.

U zajedničkom saopštenju Jedinstvene organizacije sindikata, ASNS i Nezavisnosti navodi da sa se objave kose sa propisima kojima se uređuje rad advokature, beležnika, privatne geodetske prakse i organa uprave.

Podseća se da su tri sindikata RGZ u proteklih nekoliko godina redovno ukazivali na slične nezakonite postupke direktora i rukovodstva Zavoda, uz ocenu da je izostanak reakcije i sankcija nadležnih institucija doveo do ovakvog stanja u kome je sukob javnosti i vrha RGZ sve izraženiji.

„Štetne posledice takvog odnosa osetiće krajnji korisnici usluga katastra kao i sami zaposleni u ovoj instituciji. Vrh RGZ rukovođen sopstvenim interesima i poljuljanim poverenjem ovih dana čini sve da ulepša rezultate svoga rada i obezbedi neke nove pozicije u kontekstu formiranja nove Vlade. Tu je i pokušaj da se za nestručnost i bahato rukovođenje okrive neke druge institucije i pojedinci“, ukazali su sindikati.

Oni su naveli da vrh RGZ, pozivajući se na Zakon o informacijama od javnog značaja, u javnost iznosi podatke koji su prosta statistika, ali koji ne daju adekvatne odgovore već samo stvaraju sliku koja može da dovede u zabludu one koji ne poznaju način i međusobne odnose katastra i svih profesionalnih korisnika.

Sindikati RGZ se nadaju da će nakon izbora nove Vlade biti uspostavljen nadzor i kontrola nad radom „raspojasanog i neprofesionalnog rukovodstava“ RGZ, a ta institucija konačno početi da funkcioniše u skladu sa zakonima i usvojenim strategijama razvoja i reformisanja, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari