Sindikati "Sloga": Zaposleni u fabrici obuće "Falk Ist" u Knjaževcu stupiće u štrajk, traže povećanje zarada za 10 odsto 1(Arhiva) Foto: Sloga.org.rs

Zaposleni u italijanskoj fabrici obuće „Falk Ist“ u Knjaževcu stupitiće sutra u štrajk zahtevajući povećanje zarada za 10 odsto, povećanje stimulansa sa 2.000 na 5.000 dinara i povećanje naknade za topli obrok, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ koji podržavaju obustavu rada.

Štrajk će započeti okupljanjem radnika ispred kapije, unutar fabrike sa početkom u 6:50 časova i trajaće do ispunjenja postavljenih zahteva.

Ranici traže povećanje zarada za 10 odsto, podizanje stimulansa sa trenutnih 2.000 dinara na 5.000 dinara i povećanje naknade za topli obrok sa 150 na 200 dinara.

Odluka o štrajku usledila je nakon dugotrajnog ignorisanja zahteva koje je sindikat još početkom ove godine, u januaru, uputio poslodavcu kada je održan jednosatni štrajk upozorenja, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Umesto konstruktivnog dijaloga, Sindikatu je ovih dana na ponovljene zahteve mejlom odgovoreno da ih nije moguće ispuniti, bez dodatnog objašnjenja.

Radnici „Falk Ista“ predvođeni sindikatom već su demonstrirali svoje nezadovoljstvo, posebno 2017. godine kada su organizovali obustavu rada, kojoj se pridružilo više od 600 radnika.

Štrajk je tada uspešno rezultirao pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Iz „Sloge“ poručuju da su zahtevi radnika minimalni i opravdani i očekuju da će poslodavac imati razumevanja i preduzeti korake ka njihovom ispunjenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari