Sindikat: Radnici Falk ista zaustavili mašine na sat vremena, traže veće plate 1

Radnici italijanske fabrike obuće „Falk ist“ (Falc East), koja ima pogon u Knjaževcu, održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zaustavljanjem mašina na radnom mestu, zahtevajući povećanje plata i bolje uslove rada, saopštio je sindikat „Sloga“.

Taj, jedini reprezentativni sindikat u fabrici najavio je i mogućnost radikalizacije protesta, okupljanjem radnika sa porodicama ispred fabrike, ako poslodavac iz Italije ne usvoji njihove zahteve.

To znači, kako navode, da bi nezadovoljstvo radnika moglo da preraste u generalni štrajk.

„Trenutno većina radnika u ovoj fabrici ima plate na nivou minimalca sa dodatkom za smenski rad, koji je u narastajućoj inflaciji i velikoj skupoći nedovoljan za pokrivanje najosnovnijih životnih troškova, poput hrane, struje i drugih komunalnih režija“, navodi Sloga.

Radnici, zaposleni u italijanskoj kompaniji koja je kupila nekadašnju fabriku obuće „Leda“, iskazali su nezadovoljstvo i 2017. godine, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari