Siniša Mali o dugovanjima fudbalskih i košarkaških klubova: Partizan i Crvena Zvezda duguju 25 miliona evra za porez 1foto FoNet Božana Pavlica

FK Crvena Zvezda je od 2012. do ove dobio 63,4 miliona evra od države i sponzorskog ugovora sa Gaspromom, a FK Partizan 14 miliona evra, u isto vreme Zvezda za porez duguje 859,7 miliona dinara, a Partizan 1,29 milijardu dinara, rekao je jutros ministar finansija Siniša Mali na TV Pink.

Košarkaški klub Crvena Zvezda je za 10 godina od države dobio 26 miliona evra, istakao je Mali, u istom periodu KK Partizan je dobio 24,4 miliona evra, od države i sponzorskog ugovora sa NIS-om, a Zvezda duguje za porez 96,6 miliona dinara, a KK Partizan 649,7 miliona dinara.

To je sedam miliona evra duga samo od ova dva košarkaška kluba, podsetio je on i naglasio da je Ministarstvo finansija uradilo detaljnu analizu poslovanja fudbalskih i košarkaških klubova.

“Ovde se radi o nasleđenom problemu koji traje decenijama. Problem je što je postalo navika da državi dugujete koliko hoćete, a kad god imate potrebu da tražite da država pomogne”, istakao je Mali.

Crno-beli su, kako je rekao, dobili mnogo manje novca od države, ali duguju mnogo više na ime poreza.

„Kada saberete pomoć države, reč je o 120, 130 miliona evra kojim je država indirektno i direktno podržala klubove, a pročitao sam i koliko duguju za porez“, istakao je Mali.

Ministar finansija napomenuo je da je država izdvojila i novac kako bi pomogla i druge sportske klubove u zemlji, pored Zvezde i Partizana.

„U poslednje dve godine izdvajali smo novac za više od 300 klubova, da pomognemo sve sportove u Srbiji. Ponovo ćemo izdvojiti 10 miliona evra do kraja godine, ako budemo imali novca. Gradimo stadione, evo sada završavamo u Zaječaru, do marta u Leskovcu, u Loznici takođe. Gradi se i Nacionalni odbojkaški centar u Beogradu“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.