Širenje mreže prioritet 1

Završavajući poslovnu godinu predstavnici JKP „Vodovod“ održali su tradicionalnu konferenciju za novinare gde su iskazani impresivni rezultati.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović napomenuo je kao osnovni cilj gradske vlasti da pristojni uslovi života budu podjednaki u svim delovima grada.

Proširenje vodovodne i kanalizacione mreže je prioritet, a postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je jedno od tri u Srbiji. Ono ima izuzetnu važnost ne samo za ekologiju već i za privredni razvoj, gde investitori i te kako gledaju da ispune potrebne visoke evropske standarde. Direktorica JKP „Vodovod“ Daniela Lovrin Gavrilović ukazala je da su ispunjeni svi planirani zadaci u protekloj godini. Najvažnije, građani su obezbeđeni pijaćom vodom i nijednog trenutka, čak i u vreme tropskih vrućina, nije dolazilo u pitanje snabdevanje građana.

Svakog sekunda sa izvorišta se u mrežu distribuira više od trista litara kvalitetne pijaće vode. Ono što je izuzetno važno jeste i to da ova voda potiče iz tzv. cerske žice, i praktično joj ne treba prerada. Kapaciteti su dvostruko veći, i zato je važno širenje vodovodne i kanalizacione mreže.

Uspešnom radu preduzeća doprinela je donacija Nemačke razvojne banke od 900.000 evra. Iz tih sredstava rekonstruisan je vodotoranj, prvi put posle njegove izgradnje, a obavljena je i rekonstrukcija i dogradnja crpne stanice „Metaloplastika“. Vrednost investicije je 49 miliona dinara, a time je rasterećen ceo kanalizacioni sistem. Prethodnih godina dešavalo se da u naselju Čavić kanalizacija nije mogla da primi velike količine padavina, i voda se skupljala po dvorištima i ulicama.

Potpuno je obnovljen i vozni park. Nabavljeno je deset terenskih vozila, dva bagera, dva kamiona, a posebno vredna je cisterna visokog pritiska, čime će biti omogućeno plansko čišćenje kanalizacione mreže. S obzirom da postoji mogućnost proširenja vodovodne mreže za oko četiri hiljade priključaka i za dvostruko manje kanalizacionih priključaka, novom razvojnom politikom preduzeća omogućeno je da građani snose samo troškove nabavke materijala. Sve ostale troškove, pre svega radove, finansiraće preduzeće i za to je izdvojeno 30 miliona dinara. Novina je i praktično rešenje koje se primenjuje u Sloveniji, tzv. vakuumska kanalizacija. Sistem je pogodan za područja sa visokim podzemnim vodama u ravničarskim predelima. Zahteva ukopavanje cevi manjeg profila na mnogo manjoj dubini. I po nekim procenama pojeftinjuje radove i do 40 odsto. Za ove poslove JKP „Vodovod“ konkurisalo je kod Evropske unije za 72 miliona dinara, jer je poznato koliki značaj se pridaje ekologiji.

Posebno mesto ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u koje je Evropska unija uložila oko 20 miliona evra. Rajko Šušić, rukovodilac ovog sektora, istakao je da postrojenje radi od prošle godine, a da je u drugoj fazi predviđen završetak tzv. linije mulja. Svakog dana postrojenje preradi 1.600 kubnih metara vode, iza čega ostane oko sto tona mulja. Međutim, desilo se to da regionalna deponija u Sremskoj Mitrovici, koju je takođe finansirala Evropska unija, odbije da primi ovaj mulj koji je neopasan komunalni otpad. Građevinsku dozvolu potpisala je tadašnja ministarka Zorana Mihajlović i o svemu ovome obavešteni su predstavnici EU. I prošlu godinu ovo preduzeće pozitivno je poslovalo, što se očekuje i za tekuću godinu.

Energija i kompost iz otpadnog mulja

Zasad otpadni mulj preuzima preduzeće specijalizovano za ovu vrstu otpada. U narednoj godini predviđeno je da po 150 miliona dinara ulože Evropska unija i Republika Srbija kako bi se završila druga faza izgradnje, a time bi se dobila energija za rad postrojenja. Ostatak od pet odsto otpadnog mulja koristio bi se kao kompost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari