Od početka januara do sredine avgusta 2010. godine, ukupna vrednost prometa realizovanog na Beogradskoj berzi premašila je 11,6 milijardi dinara, odnosno 114,9 miliona evra (promet je realizovan kroz 33.439 transakcija), pri čemu je prosečna dnevna vrednost prometa iznosila 76,7 miliona dinara (oko 761.020 evra), a prosečna vrednost pojedinačne transakcije 346.531 dinara, odnosno 3.436,5 evra. Posmatrano po mesecima, najviša vrednost prometa od oko dve milijarde dinara (20,5 miliona evra), realizovana je u martu.

Period od aprila do juna donosi pad prometa na mesečnom nivou, što, inače, predstavlja uobičajeni trend na tržištu. Julski promet uvećan je zahvaljujući pre svega rastu prometa obveznicama Republike Srbije (RS), dok je u prvoj polovini avgusta zabeleženo ponovno usporavanje vrednosti prometa. Podaci, takođe ukazuju da je više od polovine prometa (51,3 odsto) ostvareno u trgovanju akcijama koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja. Drugi po veličini generator prometa bile su obveznice RS, koje su u ukupnom trgovanju učestvovale sa približno 21 odsto. Oko 13,6 odsto prometa ostvareno je u trgovanju akcijama koje se nalaze u metodu preovlađujuće cene, dok blok transakcije čine 12,8 odsto prometa. Najmanje učešće u trgovanju zabeležila su trgovanja po metodu minimalne cene – samo 1,7 odsto. U odnosu na strukturu prometa u prvoj polovini godine, u julu i avgustu zabeležen je rast učešća obveznica RS, kao i povećano učešće trgovanja po metodu preovlađujuće cene u odnosu na blok i transakcije metodom minimalne cene.

Analizirano po tržištima, promet akcijama koje se nalaze na vanberzanskom tržištu čini 70,2 odsto prometa realizovanog u periodu od početka januara do sredine avgusta, dok je u trgovanju akcijama koje se nalaze na listingu Berze (Prajm i Standard market) ostvareno 9,2 odsto vrednosti trgovanja. Preostalih 20,6 odsto prometa ostvareno je u trgovanju obveznicama RS na Prajm marketu Berze. U odnosu na prvo polugodište, u julu i avgustu evidentiran je pad od oko jedan odsto, učešća akcija koje se nalaze na berzanskom tržištu dok je pad na vanberzanskom tržištu iznosio oko četiri odsto. Akcije kojima se trguje na Beogradskoj berzi beleže promenljive performanse. Od ukupno 543 aktivnih akcija, rast cene u odnosu na kraj decembra 2009. zabeležilo je 123, pad cene 229, dok je nepromenjenu cenu u odnosu na poslednji trgovački dan prethodne godine imala 191 akcija. Među akcijama koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja pozitivnu promenu cena beleži sedam akcija a pad 33 akcije. Najveći rast cene od 55 odsto ostvarile su akcije Progresa iz Beograda, dok je najveći pad od 63,09 odsto, evidentiran kod akcija kompanije Fidelinka iz Subotice. Kad je reč o akcijma koje se nalaze na berzanskom tržištu, rast cene zabeležile su samo akcije Energoprojekt holdinga (+20,24 odsto), dok sve ostale akcije sa Prajm i Standard marketa Berze. Najveća negativna promena cene među listiranim akcijama, u iznosu od 28,30 odsto, zabeležena je kod hartija od vrednosti Soja proteina iz Bečeja.

Vodeće mesto u ostvarenoj vrednosti prometa i dalje drže obične akcije AIK banke iz Niša, kojima je trgovano u iznosu od 3,1 milijardu dinara, dok su se na drugom mestu po vrednosti prometa od 462,9 miliona dinara, našle akcije Agrobanke iz Beograda. Kada je reč o listiranim akcijama, najtrgovanije su bile akcije vranjskog Alfa plama, kojima je trgovano u iznosu od 317,6 miliona dinara. Među akcijama kojima se trguje metodom preovlađujuće cene, najtrgovanije su bile akcije preduzeća Straževica iz Batočine, kojima je samo u jednoj obavljenoj transakciji, sredinom februara, ostvaren promet veći od 241 miliona dinara. Akcije ovog preduzeća su u junu isključene sa tržišta Beogradske berze, usled promene pravne forme, tako da se, kao najtrgovanije, od trenutno aktivnih akcija koje se nalaze u režimu metoda preovlađujuće cene, nalaze akcije preduzeća Mlintest a.d. Šid, sa obimom prometa od 123,1 milion dinara. Zabeleženo je i 38 blok transakcija, kao i pet trgovanja po metodu minimalne cene. Najveći obim prometa u blok transakcijama zabeležen je u blok trgovanju akcijama Luke Dunav iz Pančeva, dok je najveće trgovanje po metodu minimalne cene evidetnirano za akcije preduzeća Žitopromet a.d. Zaječar, u iznosu od 108,3 miliona dinara.

Ukupna vrednost prometa obveznicama RS premašila je 2,4 milijardi dinara, odnosno 23,5 miliona evra i ostvarena je kroz 5.564 transakcija. Najveća vrednost prometa zabeležena je u julu, u iznosu od 6,96 miliona evra, zatim u martu kada je ostvaren promet od 4,2 miliona evra i u maju u iznosu od 2,96 miliona evra. Najviše je trgovano serijom A2011 (više od 441 milion dinara), a promet veći od 400 miliona dinara ostvarila je i seriju A2012. Sve serije obveznica RS beleže konstantan rast cene, a najveći je zabeležen za seriju A2015, u iznosu od 9,40 odsto. Uporedo sa rastom cene, dolazilo je do snižavanja stope prinosa, tako da se sredinom avgusta stopa prinosa na ove hartije kretala u rasponu od 3,51 odsto do 3,67 odsto na godišnjem nivou.

Indeksi u minusu

Indeks najlikvidnijih hartija domaćeg tržišta kapitala, BELEX15, u posmatranom periodu zabeležio je pad od 34,53 indeksna poena, odnosno 5,20 odsto, dok opšti indeks, BELEXline, beleži pad vrednosti od 104,35 indeksnih poena, odnosno 7,95 odsto. Početak 2010. godine bio je obeležen nastavkom trenda s kraja 2009, kada su oba indeksna pokazatelja ostvarila blagi, ali konstantan, rast vrednosti. Najniže vrednosti indeksnih pokazatelja zabeležene su 7. i 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari