Slankamenac za Danas: Očekujemo sutra da saznamo tačne cifre koje nam nude, nadam se da vlada ima spremnu računicu 1Mileta Slankamenac, Foto: A.L. / Danas

“Sutra očekujemo da se definitivno bar sazna kolika bi bila marža i koliki nam deo pripada od te marže od trgovinske cene ulja. Nama je rečeno da će država ograničiti trgovačku maržu, pa da se nađe rešenje kako to da se prenese na cenu suncokreta. Valjda ćemo saznati sutra koliko je to u finasijskom iznosu” rekao je za Danas Mileta Slankamenac predstavnik poljoprivrednika koji ide sutra na sastanak u Beograd.

U poslednjim kontaktima kako dodaje iz vlade nisu mogli da garantuju nikakvu cenu pa ni onu od 535 evra plus PDV po toni suncoreta koju su ponudili . Poljoprivrednici su sa svoje strane smatra spustili cenu do maksimuma, spremni su da prihvate oko 600 evra po toni. Primera, u Mađarskoj je tona suncokreta već 700 evra po toni.

Što se tiče blokada, dobre volje više nema i one će ostati sve dok dogovor ne bude postignut.

“Nedefinisana je i premija za mleko od 15 dinara po litri. U prvom kvartalu je isplaćivano 15 dinara, a u drugom je vraćeno na deset, pa smo dogovorili da se vrati na 15. No, oni to definisali kao 5 dinara pomoći zbog suše za drugi kvartal, što znači da za treći i četvrti neće biti. Tražimo da od sada pa nadalje bude 15 dinara po litri, a za sledeći agrarni budžet i 20 dinara” izjavio je Slankamenac.

Kaže da su umorni, već su šesti dan na ulici, ali podigla se čitava Srbija, od Subotice do Rače, ne zna više ni sam gde su sve blokade.

„Najviše bi voleo da oni imaju kalkulaciju i da mi idemo sutra samo revijalno, to bi bilo i najlogičnije, da su preko vikenda napravili neku računicu. Ako ćemo sedeti sutra sa njim i kalkulisati, sačuvaj bože tog posla“, zaključio je naš sagovornik.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.