Sloga: Incident sa ćevapima u Lidlu pokazuje ozbiljnost socijalne krize 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

„Incident u prodavnici u beogradskoj opštini Borča, gde su se stariji građani sukobili oko paketa ćevapa na akciji ukazuje da u Srbiji postoji ozbiljna socijalna nejednakost zbog čega bi premijerka i cela Vlada trebalo da daju ostavke zbog nesposobnosti i rasta siromaštva“, navodi u saopštenju Sindikat Sloga reagujući na jučerašnje gužve u prodavnicama zbog akcijske cene ćevapa.

U ovom sindikatu ističu da „Lidlov incident sa ćevapima otkriva duboku krizu u Srbiji i svedoči o jeftinom i bednom životu u Srbiji. Ovaj događaj nije nimalo smešan ili zabavan kako se prikazuje po društvenim mrežama, već ozbiljno upozorava da je ovaj narod spreman da preduzme očajničke mere kako bi obezbedio hranu po nižoj ceni, jer takav bes i očaj koji smo juče videli dovešće do većih sukoba i nasilja u budućnosti“, napominju oni.

U saopštenju se navodi i da „građani Srbije, radnici i penzioneri sa minimalnim primanjima, godinama unazad se osećaju potlačeno, marginalizovano i suočavaju sa ozbiljnim teškoćama u ispunjavanju osnovnih potreba, posebno hrane zbog ograničenih primanja.

Upravo to smo videli juče, gde se narod bukvalno fizički borio za jeftinu hranu, što nedvosmisleno upućuje na siromaštvo. Ozbiljna država, a Srbija to očigledno nije, bi još koliko danas trebalo da preispita svoje socijalne politike kako bi pružila adekvatnu podršku građanima u smanjenju siromaštva i socijalnih tenzija“, poručuju iz Sloge.

„Mi imamo vlast koja se nerealno hvali na sva zvona o uspešnosti njene ekonomske politike i privrednog rasta, za koji i ekonomski laik vidi da se ogleda isključivo u kreditnom zaduživanju Srbije, što i vidimo iz situacije sa poskupljenjima struje, gde je MMF uveo monitoring na EPS, budući da je to javno preduzeće jedini sigurni garant vraćanja zajmova koje ova vlast uzima za pokrivanje tekuće likvidnosti, a građani će to morati da vraćaju kroz konstatno i periodično poskupljenje struje“.

Ujedno kao sindikat, pozivamo građane na solidarnost i snažnu osudu trenutnog socijalnog i ekonomskog stanja u Srbiji, jer ovi incidenti u Lidlu zahtevaju saosećanje i solidarnost sa svima onima koji trenutno pate od gladi dok država ekonomski tone.

Srbiji su hitno potrebne ozbiljne ekonomske promene, a ne nečiji neostvareni dečački snovi, kako bi se što hitnije sanirali nagomileni problemi i stvorili bolji uslovi života za sve građane, posebno za ranjive grupe kao što su radnici sa minimalcem i penzioneri sa najnižim primanjima“, zaključuju u ovom sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari