Šoškić: Sankcije EU će imati veliki efekat na ekonomiju Rusije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dejan Šoškić izjavio je da sankcije Evropske unije (EU) prema Rusiji mogu da imaju veoma ozbiljne posledice po rusku privredu, kao i da su u zabludi oni koji misle da će Rusija moći sve lako da nadomesti.

Šoškić je za TV N1 rekao da je poruka sankcija EU veoma snažna i da je potencijalni efekat izuzetno veliki na ekonomiju Rusije.

„Kada vas isključe iz SVIFT-a, vi praktično bivate isključeni iz normalnih transakcija koje radite s inostranstvom. Vaše banke ne mogu da vrše plaćanja bez učešća u SVIFT-u. Da li su sve ruske banke isključene, ostaje da se vidi. Izgleda da su neke ostavljene, verovatno one koje su važne za proizvode koje Rusi izvoze na Zapad, a koji su Zapadu važni“, objasnio je Šoškić.

Dodao je da alternativa postoji, ali napominje da je takav sistem samo unutar Rusije, i da su samo nekoliko banaka sa Zapada članice tog sistema. Takodje, postoji jedan sistem koji je sličan SVIFT-u, koji funkcioniše u Kini, ali ističe da sistemi nisu medjusobno integrisani.

„Kada vas neko isključi sa SVIFT-a imate ozbiljne probleme kako da izvršite bilo kakvo plaćanje, tako da je ova mera izuzetno štetna i negativna za rusku privredu. A takodje, s tim u vezi, je i ono što je najavljeno, a to je da se zamrznu sredstva Ruske centralne banke“, kazao je Šoškić.

Dodao je da bi u tom slučaju veći deo ruskih deviznih rezervi ostao van funkcije, a da je njihova visina preko 600 milijardi dolara.

„Već vidimo da je rublja krenula da klizi ozbiljno, blizu 30 odsto u ovom kratkom vremenskom periodu, a takodje je i reakcija Ruske centralne banke drastična, kamatna stopa je dramatično podignuta na 20 odsto“, konstatovao je bivši guverner.

Procenio je da će se posledice sankcija osetiti odmah, jer će svaki ruski proizvod poskupeti, a s druge strane repromaterijali iz uvoza više neće dolaziti, pa će se gubiti radna mesta i smanjivaće se bruto domaći proizvod.

„Svi koji misle da će Rusija lako moći da nadomesti te uvozne proizvode, mislim da se varaju“, naglasio je Šokić.

Kao slamku spasa za Rusiju u ovom trenutku Šoškić navodi mogućnost uvoza iz Kine, ali napominje da je vrlo važno da se ova konfrontacija što pre završi, jer dugoročno ovakva situacija može da dovede u pitanje sve ekonomske linije sa Rusijom.

Govoreći o tome kako će se sankcije odraziti na Srbiju, on napominje da ćemo imati problema da naplatimo šta god da izvozimo u Rusiju, a imaćemo otvoreno pitanje i oko toga da li bilo šta možemo da uvozimo iz Rusije bez problema.

„Verovatno će ti osnovni energenti, koji su važni Evropskoj uniji da imaju neku vrstu posebnog tretmana, ali mislim da je ova situacija loša za sve, i da će gubiti mnogi“, zaključio je profesor Šoškić.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari