Srbija i BiH potpisale sporazum koji će omogućiti da se poboljša plovnost na Savi 1Ilustracija Foto: K.V./Danas

Vlada Srbije i Savet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su danas sporazum koji treba da pomogne stvaranju uslova za veću plovnost Save na kritičnoj deonici kod ušća Drine u tu reku, gde se stvaraju veliki nanosi koji iz Drine ulaze u Savu.

Sporazum o stvaranju uslova za hidrotehničke i bagerske radove na tom ušću potpisali su u Vladi Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

„Ukupna vrednost projekta iznosi devet miliona evra. Kada ga realizujemo omogućićemo mnogo brži i efikasniji saobraćaj na Savi, što će značajno doprineti ne samo ekonomijama Srbije i BiH, već i Hrvatske“, rekao je Momirović.

Projekat je, kako je dodao, finansiran uz pomoć Evropske investicione banke i Evropske komisije, koje su obezbedile bespovratna sredstva za projektnu dokumentaciju, a obezbediće sredstva za investicije u radove.

Momirović je podsetio da se do 1990. na Savi godišnje prevozilo četiri miliona tona robe, da bi nakon ratova, sankcija i neulaganja u infrastrukturu prevoz pao na ispod pola miliona tona.

„Sada je to oko 1,2 miliona tona godišnje zahvaljujući aktivnostima Vlade Srbije i Ministarstva na kritičnim tačkama“, rekao je on.

Istakao je da je to otvorilo novu perspektivu kargo saobraćaja na Savi i da se polako ulazi u nove investicije, pre svega u proširenje luke Sremska Mitrovica, dok se u BiH investira u luku Brčko.

Momirović je poručio da je Srbija posvećena investicijama i podršci „braći u BiH, pre svega u Republici Srpskoj“.

„Posvećeni smo da izgradimo autoput Beograd-Sarajevo“, kazao je on i naveo da će narednih dana započeti radovi na delu od Bijeljine ka Savi koje je Vlada Srbije pomogla i podržala sa oko 100 miliona evra.

Naglasio je i da se mnogo investira i u mostove koji spajaju dve države i narode.

„Mi smo više nego spremni i voljni da krenemo sa radovima na Aerodromu Trebinje, što je od velikog značaja za Srbiju i BiH, kao i srpski, bošnjački i hrvatski narod. Nadam se da će u budućnosti biti više razumevanja u institucijama BiH kako bi zajednički započeli projekat“, naveo je Momirović.

Poručio je i da Srbija ostaje posvećena investicijama u BiH.

„Ostajemo posvećeni investicijama u BiH i integrisanju naših ekonomija i od toga nećemo odustati“, kazao je Momirović.

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović saglasio se da je projekat izuetno značajan za uređenje plovnog puta Save u delu gde počinje teritorija BiH, odnosno Republike Srpske.

On je podsetio na ranije potpisane sporazume sa Srbijom za čiju realizaciju ne postoji razumevanje u Savetu ministara BiH od strane bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Mitrović je rekao da na primer za izgranju istočne gasne konekciju Srbije i Republike Srpske podršku nisu dali predstavnici hrvatskog naroda.

Podsetio je i da je Srbija obezbedila sredstva za aerodrom Trebinje, ali da članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović ne žele da stave tu tačku na dnevni red.

Mitrović je naveo da sve ono što Srbija ulaže na nivou BiH, bošnjački ili hrvatski predstavnici žele da blokiraju, dodajući da je Republika Srpska okrenuta ka Srbiji, koja je „u prethodnom periodu pokazala da vodi računa o narodu preko Drine“.

On je kao jednu od važnijih pomoći Srbije naveo obezbeđivanje 100 miliona evra za izgradnju autoputa Beograd-Banja Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari