Srbija na 101. mestu po ekonomskim slobodama 1Foto: Aleksandar Veljković

Po najnovijem indeksu ekonomskih sloboda koji objavljuje ugledni Frejzer Institut iz Kanade, Srbija se nalazi na 101. mesto od 159 država. U Evropi smo među poslednjima, a posle nas nalaze se samo Rusija i Ukrajina.

Libertarijanski klub Libek navodi u saopštenju da iz analize ovog indeksa proizilazi da je Srbija najlošije ocenjena u oblastima poslovne regulacije (120/159), pristupa zdravom novcu (107/159) kao i u oblasti pravni sistem i vlasnička prava (103/159). Nešto je bolja situacija po pitanju slobodne prekogranične trgovine (64/159) kao i u petoj oblasti koju indeks meri veličini javnog sektora (60/159).

Prvih pet zemalja po ekonomskim slobodama

Srbija na 101. mestu po ekonomskim slobodama 2

Indeks ekonomskih sloboda u svetu Economic Freedom in the World od 1975. godine objavljuje Frejzer institut (Fraser Institute) iz Kanade. On meri „nivo do koga je zaštićena pošteno stečena imovina i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije“. U njegovom stvaranju učestvovalo je preko 60 svetski poznatih naučnika, među kojima se svakako ističu nobelovci Milton Fridman, Geri Beker kao i Daglas Nort, koji je ovaj indeks nazvao “najbližom definicijom efikasnih tržišta koja postoji”.

Libek je od 2016. nacionalni partner Frejzer instituta u Srbiji i član Mreže za ekonomske slobode, te ima ulogu nacionalnog izdavača ove publikacije. Povodom novog indeksa organizovaćemo stručnu konferenciju Ekonomske slobode u Srbiji sa tematskim radnim grupama koje prate indeks. Konferencija će se održati 10. oktobra u Beogradu, a gost na konferenciji biće i Fred McMahon, istraživač Frejzer instituta iz Kanade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari