U Srbiji su prošle godine direktnim stranim investicijama finansirana 63 projekta, što je za 19 odsto manje nego 2012. godine, ali je tim investicijama otvoreno 12.179 radnih mesta, što je 18 odsto više nego prethodne godine, rezultat je tradicionalnog istraživanja revizorsko-konsultanstke kuće EY o atraktivnosti evropskog tržišta koje je dostavljeno Danasu.

Od ukupnog broja projekata, koji su u Evropi finansirani stranim direktnim investiranjem, dva odsto otpada na Srbiji, a od tako kreiranih radnih mesta sedam odsto otpada na Srbiju.

„Italija i SAD su vodeći investitori u zemlji sa investicionim projektima u automobilskoj i tekstilnoj industriji“, izveštaj komentariše Stiven Riš, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju.

Iako je tek sredinom prošle godine izašla iz recesije, Evropa je 2013. godine privukla rekordan iznos stranih direktnih investicija, tvrdi EY. Stranim direktnim investicijama je u 15 prvoplasiranih država finansirano 3.955 projekata, četiri odsto više nego 2013. godine, a tako je u 15 prvoplasiranih zemalja stvoreno 166.343 radna mesta ili dva odsto manje nego 2012.

Najviše investicionih projekata stranim direktnim investicijama je finansirano u Velikoj Britaniji (799), za kojom slede Nemačka(701), Francuska, Italija, Belgija, a najviše radnih mesta na taj način je otvoreno takođe u Velikoj Britaniji (27.953), za kojom slede Francuska, Poljska, Rusija, pa Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari