Srbija želi da pospeši povratak stručnjaka iz dijaspore 1Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje

Konzorcijum koji čine Društvo za organizaciju, planiranje i obuku, Međunarodni centar za razvoj politike migracija i Konsultantska grupa za politiku i upravljanje organizovao je obuku „Uključivanje dijaspore u u društveni razvoj Srbije“ u cilju jačanja partnerskih odnosa državnih institucija koje u svom fokusu imaju angažovanje dijaspore u različitim segmentima razvoja Srbije.

Tokom obuke, predstavnici državnih institucija, ministarstava i jedinica lokalnih samouprava imali su priliku da saznaju na koji način najefikasnije i najučinkovitije može da se ralizuje uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj Srbije. Pomoćnica ministarke za rad, zapošjavanje, boračka i socijalna pitanja Sandra Grujičić istakla je da je ova vrsta obuke od izuzetnog značaja za sve državne institucije jer poslednji podaci govore da između 4,5 i pet miliona naših ljudi živi van Srbije.

– Migracije predstavljaju veliki izazov savremenog doba. U svetu je 2019. godine evidentirano 272 miliona migranata što predstavlja 3,5 odsto svetske populacije. Od ovo broja, oko 62 odsto su činili ekonomski migranti. Kada je reč o Srbiji može se reći da je ona spremna po pitanju izazova ekonomskih migracija. Vlada je usvojila Strategiju o ekonomskim migracijama za period 2021.-2027. i Akcioni plan za period od 2021. do 2027. godine. Opšti cilj strategije je da se uspori odlazak naših građana u inostranstvo i da se uspostavi jaka veza sa djasporom, ali i da iz inostranstva, posebno iz dijaspore pospeši privlačenje stručnih kadrova – istakla je Sandra Grujičić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Srbija želi da pospeši povratak stručnjaka iz dijaspore”

  1. Ha Ha Ha

    Nekada su neke od mojih kolega planirale da će se možda jednog dana vratiti. Sad su i oni stava da tam mogu da se vrate samo ako moraju.

    Bez smanjenja kriminala, nezavisnog sudstva itd.. Srećno vam bilo sa tim planovima.

    Što se mene tiče ja mogu da svratim jednom u par godina. I to mi je previše.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.