Srpski proizvođači nemaju zaštitu države

* Ivana Veselinović: Iz evropskih fabričkih otpada u naše trgovine stižu jeftine neatestirane pločice, dok domaći proizvođači ne mogu da plasiraju proizvod bez potvrde kvaliteta
Keramika iz Kanjiže dobitnik integrisane dozvole za zaštitu životne sredine

Ostavite komentar


  1. Lepo objašnjeno. Slično je bilo i sa sijalicama negdašnje Fabrike, Tesla iz Pančeva koja je imala akreditovanu labaratoriju za ispitivanje kvaliteta i trajnosti el. izvora svetlosti. Pravilo je da kada jedna sijalica iz serije ne ispuni zahtev labaratorije, cela serija se baca na otpad. A i te s otpada su prodavci sekundarnih sirovina prodavali po buvljim pijacama i one su trajale znatno duže nego sijalice iz današnjih hiper marketa. Niko ne spori da su Filipsove i GE, to jest, Tungrsamove sijalice kvalitetne, ali se u pakovanjima ne nalaze sijalice kvaliteta koje su prošle ozbiljniju kontrolu, nit imaju atest. Uostalom, potrošači dobro znaju koliki je njihov vek trajanja za ne male novce. Nije tajna da Kinezi ovde prodaju raznu robu niskog kvaliteta, dok onu valjanu plasiraju na probranija tržišta.
    Slično je s raznom robom osrednjeg kvaliteta bez obzira na robnu marku. Gospođa Ivana Veselinović je potsetila na desetogodišnje sankicije i izolaciju koje su iscrpele naša preduzeća – kompanije, ja bih dodao mnogo toga neslavnog iz devedesetih čega se svi sećamo, mada bi rado da zaboravimo. U novom veku se ustoličila Eldorado država s desperadosima koji su potezom pera, očas posla, raskantali gotovo sve u šta se ulagalo decenijama, a Boga mi i vekovima. Nama je, na primer, milija azijska kompanija od srpske, jer se one podstiču, žmuri se na jedno oko kada je u pitanju njihovo poslovanje, pišu se zakoni za njih, a naše se satiru raznim dozvolama, inspekcijama, taksama, porezima, firmarinama. S takvim pristupom, privredni napredak u Srbiji je nemoguć, a tako i bilo koji drugi. Kada ne poštuješ sebe, nikada niko neće da te poštuje.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.