Šta ako je otac udovac ili majka strana državljanka: Ministarstvo objavilo nove informacije za prijavljivanje za pomoć od 10.000 dinara 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Ministarstvo finansija objavilo je danas na Instagramu novo uputsvo za određene građane na koji način mogu da se prijave za pomoć za decu do 16 godina u iznosu od 10.000 dinara.

U slučaju da je otac deteta udovac, ili da majka ne ispunjava propisane uslove za dobijanje pomoći (npr. nije državljanka ili nema prebivalište na teritoriji Srbije) prijavljuje se na isti način kao i majka, dakle potrebno je da unese samo svoj JMBG i broj lične karte, kao i da izabere banku u kojoj želi da mu bude uplaćen novac, navodi se u objašnjenju ministarstva.

Takođe, ukoliko se prijavljuje staratelj deteta, potrebno je da priloži pravnosnažnu odluku organa starateljstva u PDF formatu.

Oni su ponovili da ukoliko je otac dobio starateljstvo nad detetom, a majka je živa, potrebno je da otac priloži sudsku presudu u PDF formatu.

Dakle, dovoljno je, kako su obrazložili, da se sudska presuda fotografiše i pretvori u PDF ili da se skenira i na taj način pretvori u elektronski oblik.

Najpre je potrebno da se prijave pomoću svog JMBG-a i broja lične karte, a zatim će im se, kada budu proveravali status prijave, dati mogućnost da prilože pomenuti dokument, naveli su iz ministarstva.

Oni su ponovili da se hranitelji i primaoci novčane socijalne pomoći ne prijavljuju, već će im novčana pomoć automatski biti isplaćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari