Kako je nastao problem sa usvojiteljima i šta samohrani očevi treba da prilože za pomoć od 10.000 dinara? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Privremeni registar majki i drugih osoba, kojima se uplaćuje novčana pomoć, uspostavilo je i vodi Ministarstvo finansija, ujedno i nadležno za taj projekat, navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom problema sa prijavom za pomoć od 10.000 dinara majkama dece do 16 godina.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave reagovalo je na današnje saopštenje Ministarstva finansija povodom problema sa kojim su se suočili pojedini roditelji usvojitelji, jer nisu mogli da se prijave za novčanu pomoć.

U toku dana Ministarstvo finansija je saopštilo da je do problema došlo zbog zbog neažurirane baze podataka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i da će baza uskoro biti dodatno ažurirana, a problemi rešeni u toku dana.

Na to je Ministarstvo državne uprave i lokalne odgovorilo da oni garantuju za tačnost podataka o deci i roditeljima, koji se vode u matičnim knjigama, navodi RTS.

„Pristup poverljivim podacima o usvojenoj deci, osim deteta i roditelja, ima isključivo matičar koji vodi matičnu knjigu rođenih za dete“, objasnili su iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i dodali da oni posredstvom matičara, proveravaju podatake relevantne za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, u roku od pet dana od podnošenja zahteva.

Samohrani očevi prilikom prijave, treba da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Hranitelji ne moraju da se prijavljuju, jer će im jednokratna pomoć biti uplaćena automatski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari