Šta je sve poskupelo u Kragujevcu od Nove godine 1Foto: JKP Šumadija

Javno komunalno preduzeće Šumadija povećalo je cene svojih usluga od 1. januara, pa će tako Kragujevčani u ovoj godini skuplje plaćati parkiranje, odnošenje smeća i usluge gradskih grobalja.

Cena odnošenja smeća za domaćinstva povećana je za pet, a usluge gradskih grobalja za deset odsto.

Zato će umesto dosadašnjih 8,4, domaćinstva u gradu odnošenje smeća plaćati 8,8 dinara po metru kvadratnom, dok će ona u seoskim sredinama umesto 5,2 plaćati 5,5 dinara.

Kako je navedeno u odluci o povećanju cena ovog preduzeća, glavni razlog zbog kojih je usluga iznošenja smeća poskupela je činjenica da troškovi upravljanja otpadom stalno rastu, usled poskupljenja energenata, rezervnih delova i svih drugih pratećih troškova.

Navodi se i da je povećanje cena izvršeno i u skladu sa smernicama Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL, čija istraživanja su pokazala da bi cene vršenja ovih usluga za građane trebalo da budu između 6,90 i 10,80 dinara po metru kvadratnom za domaćinstva.

Tako će, prema računici JKP Šumadije, jedno prosečno domaćinstvo od tri člana, koje živi u 60 metara kvadratnih, uslugu odnošenja smeća plaćati 528 umesto dosadašnjih 504 dinara.

Od Nove godine u Kragujevcu su poskupele i usluge gradskih grobalja, a cena je linearno povećana za deset odsto.

– Cene su korigovane zbog konstantnog rasta cena na tržištu grobljanskih usluga i pogrebne opreme, zbog usklađivanja cena sa ugovorenim dobavljačem za izvođenje radova na grobnim mestima, ulaganja na izgradnji novih parcela i održavanju infrastrukture na grobljima kojima upravlja preduzeće, istaknuto je u odluci o poskupljenju.

Prema novom cenovniku, novo dvogrobno mesto košta od 162.000, umesto nekadašnjih 147.000 dinara. Cene se drastično razlikuje od toga da li se grobna mesta nalaze na zemljanoj ili betoniranoj površini, kao i vrste granita kojima se pokrivaju.

Još jedan udar na džep građana, koji je naročito pogodio Kragujevčane su promenjene cene parkiranja. Naime, u Kragujevcu je već nekoliko godina nemoguće naći parking mesto, uprkos pretvaranju sve većeg broja površina u javna parkirališta.

Sada, osim što će kao i ranije kružiti ulicama u potrazi za slobodnim mestom, Kragujevčani će ga i skuplje plaćati.

Međutim, u JKP Šumadija navode da je cena parkinga u Kragujevcu i pored poskupljenja, niža nego u mnogim gradovima širom Srbije.

Do korigovanja cena je došlo usled konstantnog rasta cena goriva i drugih repromaterijala na tržištu i povećanih troškova preduzeća.

Poskupljenje u JKP Šumadija obrazlažu činjenicom da će se novac iskoristiti za poboljšanje kvaliteta usluge koja se pruža korisnicima, pa će on biti uložen u unapređenje softvera i održavanje parkirališta.

Poskupljenje nije uticalo na sve zone, pa su tako nove cene uvedene samo za drugi sat u zoni “nula”, koji će umesto dosadašnjih 78 koštati 110 dinara, dok je cena prvog sata ostala ista i iznosi 55 dinara.

Inače, u zoni “nula” u Kragujevcu automobil je moguće ostaviti na jednom parking mestu samo dva sata, pa u JKP Šumadija ističu su cene korigovane u ovim najfrekventnijim zonama kako bi se svim korisnicima podjednako omogućila pristupačnost parking mestima.

Zbog toga su poskupele i cene karata za svaki započeti sat parkiranja u zonama “jedan” i “dva”. One sada iznose 45 i 35 dinara, umesto nekadašnjih 35 i 24 dinara.

Za 25 dinara poskupela je i dnevna karta u zoni “jedan”, pa sada iznosi 135 dinara, dok je cena dnevne karte u zoni “dva” 105 dinara, umesto nekadašnjih 99.

Novim cenovnikom uvedena je i mogućnost kupovine mesečnih i šestomesečnih karata za sve zone, pa tako mesec dana parkiranja u zoni “nula” iznosi 6.600, u zoni “jedan”2.700, a u zoni “dva” 2.100 dinara.

Šestomesečne karte kreću se od 10.500 u zoni “dva”, 13.500 u zoni “jedan” i 33.000 dinara za parkiranje u zoni “nula”.

Ako na sve to dodamo da je od 1. januara poskupela i struja za osam i gas za 11 odsto, Kragujevčanima u novoj godini sledi ozbiljno stezanje kaiša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari