Statista: Godišnji prihod industrije video igara u 2024. povećaće se za skoro 50 milijardi dolara 1Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Godišnji prihod industrije video igara u 2024. povećaće se za skoro 50 milijardi dolara, podaci su platforme za statistiku Statista, saopšteno je danas.

Iz jednog od glavnih razvojnih „Playstudios“ centara u Beogradu istakli su da će se situacija sa globalnog nivoa preliti na Srbiju i da domaću gejming scenu očekuje rast.

Finansijski menadžer iz „Playstudios“ Julijana Anđelić napomenula je da je pandemija korona virusa višestruko ubrzala razvoj video igara i da su one postale dominantna grana industrije zabave, pogotovo kada su u pitanju mobilne igre.

„Ljudi su, tokom pandemije korone, provodili dosta vremena u kući, a kako je snimanje filmova i serija često bilo prekinuto, video igre su jedine konstantno pružale novi vid zabave, posle toga, nekako je ostala navika igranja koja se zadržala sve do danas“, rekla je Anđelić dodajući da se to odrazilo na broj korisnika, prihod industrije, ali i na ponudu proizvođača video igara.

Tokom 2023. godine, na globalnom nivou industrija jeste doživela potrese, ali da bez obzira na to predstoji rast gejminga i ove godine.

Poslednje istraživanje Srpske gejming asocijacije pokazalo je da više od 70 odsto ispitanika oseća optimizam kad je u pitanju budućnost industrije.

Istraživanje o mobilnim aplikacijama Data.ai ukazuje na porast prihoda mobilnih igara za četiri odsto na 111, 4 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari