Štednja u Kladovu: Nema više električnih grejalica, dekorativne rasvete i svetlećih reklama 1Foto: Opština Kladovo

Rukovodioci Opštinske uprave Kladovo, direktori javnih preduzeća i ustanova dobili su preporuku Saše Nikolića, predsednika ove opštine, da ograniče korišćenje grejalica i drugih grejnih tela koja koriste električnu energiju, tamo gde postoje drugi vidovi grejanja.

Prilagođavanjem radnog prostora i hodnika korišćenje električne energije treba da se svede na najnižu moguću meru, a kompletno osvetljenje i svi električni uređaji po završetku radnog vremena moraju se gasiti, osim minimalno neophodnog osvetljenja i računarskih servera, računara i opreme za video nadzor.

– Preporučuje se zamena običnih živinih sijalica LED rasvetom, ograničenje rada dekorativne rasvete na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama i novogodišnjeg osvetljenja na najviše četiri sata dnevno – navodi se u preporuci.

Takođe se preporučuje isključenje javne rasvete na otvorenim sportskim igralištima, što ne važi jedino za zvanične utakmice timova.

U Opštinskoj upravi Kladovo, opštinskim javnim preduzećima i ustanovama do 31. marta treba da se pridržavaju mera u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Preporuka o štednji električne i toplotne energije podrazumeva i određivanje osoba koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, učestalim kontrola tokom radnog vremena, a posebno po isteku radnog vremena, sa ciljem smanjenja potrošnje za 15 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

– Odgovorna lica dužna su da menadžeru za energetsku efikasnost svakog meseca do 25. u mesecu dostave izveštaj o poštovanju ove preporuke sa analizom stanja u prethodnom periodu u odnosu na isti mesec prethodne godine – navedeno je u preporuci predsednika opštine Kladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari