Sto najvećih preduzeća ostvarilo petinu ukupne dobiti privrede 1Photo: Pixabay/ mwitt1337

Od ukupno 133.313 privrednih društava koliko ih je registrovano u Srbiji, prvih sto koji su najviše uticali na performanske domaće ekonomije, sa 27,9 odsto učestvuju u ukupno ostvarenim prihodima.

Ona zapošljavaju 16,6 odsto radnika, udeo njhihovog kapitala iznosi 36,2 odsto a pripada im i 30,4 odsto od ukupne poslovne imovine srpske privrede.

Tu statistiku objavila je Agencija za privredne registre, koja navodi da su “sto naj…” ostvarili i 20,2 odsto od ukupne dobiti, kao i 16,4 odsto gubitka, odnosno 15,3 odsto neto gubitka.

Prema poslovnim prihodima na prvom mestu je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), slede Naftna industrija Srbije (NIS), Delez, Tigar Tajers i Telekom. Prema ostvarenom neto dobitku, na prvom mesti je EPS, drugom Tigar Tajers, pa Telenor, Zijin Kuper i Koka Kola.

U rangiranju prema poslovnoj imovini na čelu je EPS, zatim Putevi Srbije, NIS, Infrastruktura Železnice i Telekom, dok je vrednost kapitala najveća opet u EPS-u a slede ga Putevi Srbije, NIS, EPS Snabdevanje i Infrastruktura železnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari