Štrajk upozorenja radnika HIP Petrohemije: Traže povišice i sigurnost plate 1(BETAPHOTO/Zoran Obradovic)

Zaposleni u pančevačkoj kompaniji HIP Petrohemija danas su jednosatnim protestom upozorenja zatražili od države, kao većinskog vlasnika, da poveća i utvrdi stalne zarade zaposlenih, umesto da one zavise od raznih dodataka, čija isplata nije zagarantovana.

Predsednik Sindikata inženjera i tehničara „Nezavisnost“ Zoran Obradović rekao je za Betu da su poslodavcu sa protesta poslata dva zahteva, a jedan je da se poveća vrednost boda za 20 odsto.

„Prvi zahtev je da se vrednost boda poveća za 20 odsto, a drugi da se „kovid“ dodatak od oko 17.000 dinara prevede u 620 bodova i postane deo osnovne zarade“, rekao je Obradović.

Zaposleni u toj kompaniji imaju osnovnu zaradu od 37.000 dinara, koja je u vreme finansijske krize 2009. godine smanjena 50 odsto, a od tada je povećana samo jednom 8,6 odsto, prošle godine.

Na osnovnu zaradu se dodaju razni dodaci, za smenski i noćni rad, regres, topli obrok, „kovid“ dodatak od 20 odsto osnovne zarade i tako se može „nakupiti“ od 70.000 do 100.000 dinara, ali isplata dodataka nije zagarantovana i već se govori da bi „kovid“ dodatak mogao biti izuzet i deljen, eventualno kao bonus.

Obradović je rekao da će, ukoliko poslodavac ne ispuni zahtev, „nastaviti borbu“. Dodao je da poslodavac danas uputio poruku da kompanija ne posluje pozitivno i da treba štedeti na svim nivoima.

„Kada kompanija dobro posluje tada radnici od toga teško imaju koristi, a kada ne posluje pozitivno prvo se prelama preko leđa radnika“, rekao je Obradović.

On je rekao da je Ministarstvo privrede, danas pred početak protesta pozvalo predstavnike poslodavca i tri reprezentativna sindikata na razgovor 21. aprila. Petrohemijom sada upravljaju država Srbija, kao većinski vlasnik sa nešto manje od 80 odsto kapitala i Naftna industrija Srbije (NIS) u čijoj je svojini 20,86 odsto akcija.

NIS je postao suvlasnik Petrohemije, konverzijom dugova u kapital 2017. godine, a u novembru 2021, potpisao je sa Ministarstvom privrede ugovor o strateškom partnerstvu. Tim ugovorom predviđeno je da NIS poveća vlasništvo u Petrohemiji na 90 odsto, ali taj postupak još nije okončan, poslednji put je odložen rok do juna ove godine.

Petrohemija je nekada zapošljavala 3.300 radnika, a danas 1.100. Protest je održan ispred ulaza u fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari