Štrajk upozorenja u Krušiku, pa pregovori: Radnici traže veće plate 1Foto: Đorđe Đoković

Nakon današnjeg jednočasovnog štrajka upozorenja radnika vojnog dela fabrike „Krušik“ usledili su pregovori štrajkačkog odbora, predstavnika četiri reprezentativna sindikata i rukovodstva fabrike.

U Krušiku je boravila i delegacija iz Beograda koju je predvodio predsednik Nadzornog odbora ove vojne fabrike, pukovnik Veljko Petrović. O ishodu ovih pregovora nema zvaničnih informacija.

Ovo je drugi jednočasovni štrajk radnika, prvi je održan 29. marta.

Radnici ovoga puta traže povećanje zarada za 25 odsto u neto iznosu, čime je preinačen raniji zahtev da im se zarade povećaju linearno za 10.000 dinara.

U poslednjem saopštenju rukovodstva „Krušika“ stoji da su zahtevi radnika nerealni i da bi mogli da destabilizuju poslovanje fabrike. Sa povećanjem plata od 25 odsto godišnji budžet plata morao bi da se uveća za 6,5 miliona evra, što je sa sadašnjim obimom poslovanja nemoguće, stav je rukovodstva.

Štrajkačkom odboru je predloženo da radnicima vojnog dela do kraja godine bude garantovano dodatnih sedam isplata, s tim što bi najveći iznosi bili uplaćeni radnicima sa najnižim primanjima. Ove uplate bile bi u korelaciji sa realizacijom proizvodnje i ugovora.

Ako i ovoga puta ne dođe do usaglašavanja stavova, dalji potezi Štrajkačkog odbora i sindikata „Krušika“, za sada, nisu poznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari