Nema u Novom Pazaru javnih preduzeća i ustanova, čiji osnivač je grad, da zaposlenima ne duguju više meseci zarade, od četiri do 13 meseci. Najalarmantnija situacija je u Sportskom centru, gde zaposleni od januara prošle godine nisu primili plate, sledi KP Vodovod i kanalizacija sa dugom od 9,5 plata, Gradska toplana duguje isplatu šest zarada, a po četiri plate duguju KP Čistoća, Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju i Regionalna radio-televizija Novi Pazar.

U ovim preduzećima i ustanovama ima najviše zaposlenih. Većina su indirektni korisnici sredstava iz gradskog budžeta, ali radnički zahtevi su uvek usmereni ka gradskoj upravi. Višednevni štrajkovi ili pretnje obustavama rada zbog neisplaćenih zarada i troškova prevoza, neuplaćenih doprinosa i poreza, završavaju se protestima ispred zgrade lokalne samouprave. Tek tada počinju razgovori sa predstavnicima sindikata i potpisivanje sporazuma sa rokovima izmirenja dugovanja.

Radnici iz ovih preduzeća i ustanova egzistenciju obezbeđuju za sebe i svoje porodice na drugim povremenim poslovima, „da sastavimo kraj s krajem“, a nisu retki slučajevi da im se odobrava neplaćeno odsustvo kako bi radili na drugom mestu. Najčešće su u pitanju građevinski poslovi i odlasci u inostranstvo ili u druge krajeve Srbije, pa i u zemlje u okruženju. Zbog straha da će izgubiti radno mesto ili „privilegiju“ neplaćenog odsustva i da će se naći na udaru direktora u preduzećima, nisu spremni da pod punim imenom i prezimenom govore o problemima preživljavanja zbog višemesečnog neprimanja plata.

Jedino je Demir Bronja bio spreman da o svojim problemima priča. Bronja je radnik Direkcije za izgradnju. Pre godinu i po dana zadobio je tešku povredu na poslu, kada mu je na nogu pala guma utovarivača. Zbog zadobijenog preloma Osnovni sud u ovom gradu presudio je da je Direkcija za izgradnju obavezna da svom radniku isplati odštetu od 300.000 dinara. Nezadovoljan ovakvom odlukom, Bronja se obratio Apelacionom sudu u Kragujevcu. Odluku još čeka.

– U porodici imam šest članova. Ne primam platu, a od preduzeća, iako sam se obraćao, nisam dobio nikakvu novčanu pomoć za lečenje i preživljavanje porodice. Moja deca nalaze neke poslove koji su slabo plaćeni, i to nam nije dovoljno – kaže Bronja i dodaje da zbog nedostatka novca odlaže odlazak na drugu operaciju noge, „ako ne odem na tu operaciju, ostaću trajni invalid“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari