Strani investitori za godinu dana otvorili više od 30 fabrika

Logistički troškovi u regionu iznose 16 odsto BDP, što je dvostruko više u odnosu na prosečnih osam odsto u EU
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

Ostavite komentar


  1. Pa ovaj nesrećnik Čadež u iole pristojnoj državi ne bi mogao da vodi ni zemljoradničku zadrugu a kamoli privrednu komoru.

  2. I PKS se stavila u funkciju Vučićeve kampanje. Bravo! Ogromna je razlika između otvaranja novih fabrika i pogona. Odnos je po prilici 94% pogona i 6% fabrika. Zašto ne kažete koja su prosečna primanja u tim fabrikama i pogonima? Zato što su ljudi za vas samo brojevi. I zašto ne kažete koliko je preduzeća i preduzetničkih firmi zatvoreno u blokadi ili u stečaju. Kada bi to objavili predsedniče PKS momentalno bi izgubili posao.

  3. Budzetlija , koji u privatnim zivotu ni sijalicu nije promenila,budzetlija koji se razmece Srpskim resurs ima,budzetlija koji se u ekonomiju razume kolko i jarac u kupusu,osim da ga brste, To sto budzetlija prica nema veze sa ekonomijom,kad bi zapad radio po takvim receptu,zapad bi bio Afrika a Afrika zapad,al gledano unzad sto godina i propadanja Srbije uvek ucestvuje jedna grupa ljudi. Krug dvojke u Beogradu prodajuci nacionalne interese zapadu zarad sopstvenih privilegije i lagodnog zivota,od cukun dede do unuka koji treba da se rodi nakaceni na sisu majke Srbije. Ko bude pozeleo da po krene Srbiju morace da se obracuna sa olos elitom. Svi vladari Srbije pravi li su katastrofalne greske uzimali su od naroda zarad krug dvojke u vecim gradovima kojima nista sve to nije pa cak ni Srbija. Vucic izgubice izbore upravo zbog kruga dvojke u vecim gradovima. Da se ne lazemo vlast u Srbiji zadnjih sto godina prestavlja krug dvojke koji iz senke Vlada Srbijom,

  4. Nije SNS privukao, niti ostvario ijednu stranu investiciju, osim kupca železare u Smederevu. Sve su to bili ili već potpisani predugovori ili proširenje kapaciteta. S druge strane, sektor malih i srednjih preduzeća je na samrti. S treće strane, autoputevi kojim se hvale su najvećim delom iz kredita kojim su podigli spoljni dug za desetak milijardi evra, na famoznih 72 % od BDP i odavno dogoveren i potpisan ugovor za ruski kredit od sto miliona evra. Peto, jednog tajkuna (Mišković), zamenili su drugim (Karić). Šesto, već čuvenu "fiskalnu konsolidaciju" je u najvećoj meri podneo običan narod, naročito penzioneri, kroz smanjenje plata, penzija, porast cena, poreza i ostalih državnih nameta uz pomooć Krkobabića i Dačića koji su se kleli u suprotno. Goru vlast nakon Miloševića, bez ratnih angažovanja i razaranjea, ne pamtim.
    Što se tiče privrede, to bi bilo to, plus što sam video na javnom servisu da Čadež nosi dreč ljubičaste čarape !?

  5. ako su i otvorene tolikw fabrike, to je od nasih para i glupe politike subvencionisanja stranih investitora

  6. 30 fabrika cak i po 200 radnika (a prosek je verovatno manji) je 6.000 radnika. Srbija pak ima 700.000 nezaposlenih. Tim tempom zaposlice se za 100 godina. Nama ne trebaju strani investitori ni 30 ili 50 ili 100 fabricica godisnje. Nama treba 1500 novih malih domacih fabrika, ili desetine hiljada malih preduzeca sa 5-10 novozaposlenih godisnje. Nama treba 100-150 hiljada novih radnih mesta godisnje da bi se situacija ozbiljno popravila u roku od par godina. Sve ostalo su nebuloze.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.