Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Cena struje će narednih godina u svetu neminovno rasti, pa i u Srbiji ako se želi postići da Elektroprivreda Srbije (EPS) posluje racionalno, bez gubitaka i prema troškovima proizvodnje i ako vlast ne žele da cenom struje čuva socijalni mir, rekli su danas stručnjaci za Betu.

„Ima više razloga za poskupljenje električne energije u svetu, pre svega poskupljenje gasa, a zatim povećanje takse na emisiju ugljen dioksida (CO2) iz termoelektrana, a najavljuje se i taksa na korišćenje gasa zbog, takođe, štetnih emisija. Cena struje će narednih godina neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji gde postoji još jedan razlog više za poskupljenje, a to je da je najjeftinija u Evropi ili je među najeftinijima“, rekao je vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Savić.

Struja i gas su poslednja dva meseca na berzama vrtoglavo poskupeli za više od 100 odsto, a neposredni okidač za rast je bio to što zemlje EU nisu na vreme nabavile gas, pa su skladišta poluprazna, a što se tumači, ne samo poskupljenjem taksi na emisiju štetnog CO2, nego i političkim razlozima da se ne nabavlja od Rusije iako oko 20 odsto elektrana troši taj energent.

Savić je rekao da je proizvodnja struje, nezavisno od političkih razloga, skupa i da se, bez obzira što je EPS državno preduzeće i što država reguliše cenu struje za domaćinstva i male potrošače, a verovatno ima uticaja i na formiranje cene struje za industriju, ne može izbeći poskupljenje, ako se želi da EPS rentabilno posluje, a ne kao sada da ima gubitke.

Dodao je da, na primer, češka kompanija za proizvodnju struje ČEZ sa kojom se EPS može porediti, ostvaruje dobit jer struju prodaje skuplje od EPS-a, shodno troškovima proizvodnje dok je u Srbiji ona socijalna kategorija jer se na taj način, zbog niskih plata, čuva socijalni mir.

U Nemačkoj je, prema njegovim rečima, struja za domaćinstva postala luksuz jer košta oko 30-40 evrocenti po kilovatsatu, što je pet puta skuplje nego u Srbiji gde je oko sedam evrocenti.

Srbija, kako je rekao u poslednjih 30 godina nije značajno povećavala kapacitete za proizvodnju struje, a potrošnja naglo raste, pa je, na primer, kako se najavljuje samo za potrebe kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu potrebno struje koliko proizvodi manja elektrana, a osim toga neophodne su i velike investicije za infrastrukturu da bi se dopremila.

Cena struje će, prema rečima Savića, morati da raste i kako se Srbija bude približava EU u procesu integracije i neće više moći da se nemilice rasipa samo zato što je jeftina.

„Ako je reč o ceni struje za industriju u Srbiji i ona je, verovatno među najnižima u Evropi i privreda je i ako poskupi neće moći da nađe jeftiniju ni u drugim zemljama gde se formira prema ponudi i potražnji na berzi, a ponuda je manja od potražnje“, rekao je Savić.

Prema rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislava Vuletića uzrok naglog poskupljenja gasa je pogrešno vođena politika u evropskim zemljama koje nisu na vreme ugovorile gas sa Rusijom, zbog američkog pritiska.

„Nestašica gasa neće dugo trajati jer će Evropa morati da ga ugovori sa Rusijom pošto viškove tog energenta u Evropi imaju jedino oni, Norveška, Holandija i Škotska“, rekao je Vuletić.

Dodao je da 35 odsto potreba za gasom Evropi obezbeđuje Rusija, još toliko Norveška, Holandija i Škotska, a ostatak od 30 odsto evropske zemlje obezbeđuju iz domaćih izvora.

Vuletić je rekao da će Evropa morati da odoli pritisku Amerike i da će gasovod Severni tok 2, kojim treba da se snabdeva, sigurno proraditi, uprkos tome što je izgradnja ometana, a da je u planu i izgradnja gasovoda Severni tok 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari