Šumadijsko ocenjivanje voćnih rakija - provera i potvrda kvaliteta 1Foto: Lazar Novaković

Kada kažemo Šumadija, mislimo šljiva i šljivovica. Gotovo da nema seoske kuće u Šumadiji koja nema neki paradedin kazan kojim peče rakiju „za kuću”. I kao nešto s čim se rađa i živi, šumadijska rakija i šumadijska šljiva su se, nekako, podrazumevale.

Dok u udruženju Šumadijska rakija, nisu odlučili da se to više ne podrazumeva, već da od onoga što su nam Bog i priroda dali naprave brend. A, po njima, brendiranje zahteva mnogo truda, rada, ljubavi, ali i institucionalizacije.

Prvi u Srbiji zaštitili su geografsko poreklo za Šumadijsku šljivovicu, a kroz Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija prvi su odlučili da mogu da se takmiče samo rakije registrovanih proizvođača.

Prošle godine su pravili pauzu zbog korona virusa, a ove godine Regionalna asocijacija Šumadijska rakija organizuje treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija registrovanih proizvođača.

Cilj je da voćne rakije koje proizvode i koje se nalaze u prodaji ocene vrhunski eksperti i degustatori i time daju potvrdu o kvalitetu, što kupcima daje sigurnost kod kupovine i konzumiranja.

Uzorci će se uzimati iz maloprodajnih objekata a prema preporuci učesnika iz najmanje tri prodajna objekta. Ovakav način uzimanja uzoraka pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija, a takođe će se dobiti najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu.

Ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija odvijaće se tokom dva dana i to 24. i 28. novembra 2021. godine a nagrade najbolje ocenjenim voćnim rakijama i svim učesnicima ocenjivanja biće dodeljene na „Drugom šumadijskom festivalu rakije” koji će se održati 11. decembra 2021. godine u Kragujevcu.

Rok za prijavljivanje je 20. novembar 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari